fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Reč na obaraču

U svojoj najnovijoj knjizi “Mediji i Treći svetski rat”, profesor i dugogodišnji novinar, Slobodan Reljić, piše o propagandi, istoriji spina, profesiji, svesti, tehnologiji manipulacije, Kosovskom mitu…

Ser Džon Milton je 1644. godine u britanskom parlamentu grmeo da moć šta je istina, a šta laž, ne sme više biti data u ruke nekolicine nepismenih i konzervativnih ljudi. I da se metafora, kao “najdragocenija roba, ne može uzimati i tumačiti bukvalno.

U svojoj najnovijoj knjizi “Mediji i Treći svetski rat”, profesor i dugogodišnji novinar, Slobodan Reljić, u osam poglavlja piše o propagandi, istoriji spina, profesiji, svesti, tehnologiji manipulacije, Kosovskom mitu, razbijanju Jugoslavije, i zloj kobi medijske prirode.

Uz tvrdnju, da je propaganda, konačno, progutala slobodu štampe, a novinare pretvorila u ratnike, posvećeni istraživač zaključuje da je svet propagandu kao “neprijateljsko” oružje otkrio u Prvom svetskom ratu. O tome 1939. godine piše teoretičar Harold Lasvel i podseća da su nemački generali, koristeći tehnike manipulacije, objašnjavali svom narodu kako nisu izgubili rat.

Zapadna medijska industrija je pre pola veka digla ruke od istine, tvrdi autor. Korporacije i komercijalizacija uspeli su da uspostave novi sistem vrednosti. Abraham Linkoln je 1863. godine upozoravao da je demokratsko društvo gubilo osećaj da sistem vladanja koji sebe naziva demokratija mora biti “vlast naroda, od naroda i za narod”.

Reljić u svojoj zanimljivoj knjizi komentariše da je sedamdesetih godina prošlog veka još tinjala nada da novinar ima šansu “da se održi uspravnim pred svim što ga negira”. Taj poslednji otpor buknuo je 1968. godine, a kao povod se uzima sramni odnos i nemoć slobodne javnosti oko brutalnog i amoralnog Vijetnamskog rata. Mediji su, tada, pokušali da se rat socijalno legalizuje i pretvori u normalnost.

Novi svetionik novinarstva je čuvena afera “Votergejt”. Američki predsednik Ričard Nikson podneo je ostavku u avgustu 1974. godine, kada su ga novinari argumentovano optužili da je ometao istrage provalništva, koristio državna sredstva za potrebe svoje političke partije i nečasnog poricanja vlastitog učešća u drugim protivzakonitim ili nedoličnim aktivnostima. Novinari “Vašington posta” Bob Vudvord i Karl Bernstin napisali su knjigu o tome, sve je u mit 1976. godine pretvorio Holivud kada je snimljen film “Svi predsednikovi ljudi”.

U oktobru 2014. “Rusija danas” otvara predstavništva u 29 zemalja, među kojima je i Srbija, jer Rusija Vladimira Putina pokazuje da je naučila medijsku lekciju od Amerike koja je decenijama trošila milione dolara na propagandu, i spinovanje, na lokalnim jezicima. I na taj način, sa uspehom, plasira svoje viđenje događaja na planeti.

“Raša tudej”, i čitav mehanizam koji stoji iz ovog ambicioznog državnog projekta, pouzdan je znak da je “neprijatelj naučio da se protiv bojnih otrova bori bojnim otrovima”. Na ovom moćnom ruskom kanalu, svet može da vidi i drugo lice sumorne stvarnosti.

U ovoj knjizi onespokojavajućih činjenica, nameće se osnovno pitanje: kako će Srbija da se odupre besomučnim propagandama?

Reljić nas podseća da je Emir Kusturica u Andrićgradu uspostavio trajnu srpsku duhovnu vertikalu: spomenik Ivi Andriću na Trgu Nikole Tesle, a Petru Petroviću Njegošu ispred hrama posvećenog Svetom caru Lazaru i kosovskim mučenicima. Rečju: držati se sopstvenih korena. Čuvati identitet, bez uzmicanja.

Slika najvećih predaka našeg roda u andrićgradskom kosovskom okruženju ponajbolje pokazuje da naroda i nema bez njegovih “istorijskih pokolenja”. Na kraju ove ubedljive, vanserijske knjige, u izdanju prepoznatljive beogradske izdavačke kuće Catena mundi, dosledni teoretičar Slobodan Reljić pita: Da li pobednik u totalnom ratu može da sagleda sve dimenzije i besmisao Pirove pobede?

VIRUS U KRVOTOKU ZAPADA

Nije mali broj savremenih teoretičara koji veruju da je pojam “spin” u javnost stigao od engleskog pisca Džordža Orvela, putem njegovih čuvenih dela “1984” i “Životinjska farma”. Reljić tvrdi da je “spin” (vrteti, okretati) smrtonosni virus u krvotoku zapadnih liberalnih vrednosti.

Autor: Milomir KRAGOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Irak, i „Markale“ i „Račak“ imaju matricu za invaziju | Jadovno …

Budućnost pravoslavne civilizacije | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: