Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Реакције на покушај измене закона у БиХ: Цементирају лажи о геноциду

Стручна јавност у Србији и Републици Српској јединствена је у оцени да предлог измена Изборног и Кривичног закона у БиХ према којима би се убудуће кажњавало негирање геноцида, али и забрањивала могућност кандидовања осуђених за ратне злочине, засигурно неће проћи гласање, али да и поред тога забрињава што Бошњаци не одустају од намере да озаконе тезу да је над њима почињен геноцид током рата у Босни.

Нови трик муслимана: Миливоје Иванишевић Фото: А. Чукић
Нови трик муслимана: Миливоје Иванишевић Фото: А. Чукић

Миливоје Иванишевић, дугогодишњи истраживач и један од експерата по питању последњег рата у Босни, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, оцењује да муслимани у БиХ покушавају на мала врата да прошверцују геноцид.

Србима “затварају уста”

– Наметањем ових закона је отворено показано да је политика у Босни узела примат над правом и над законима. То је отворени покушај да се на мала врата Србима наметне вербални деликт којим би им било забрањено да јавно кажу да се у Сребреници није десио геноцид. Уверен сам да ће српски представници и у Српској, али и на нивоу БиХ успети да се закони не изгласају – наглашава Каришик.

– Претходно су то безуспешно покушавали тужбом против Србије, затим покушајем да се она обнови, па неуспелом Резолуцијом Велике Британије у УН, а сада кроз доношење закона на нивоу БиХ. Тај закон би им касније служио да се на њега позову како би наставили покушаје да се укине Република Српска. У питању је још једна од муслиманских малверзација, а нема говора о томе да би тај предлог закона могао да буде усвојен. Очекујем да ће против таквих измена гласати и неки муслимани – истиче Иванишевић.

Оштро против ових закона су и некадашњи учесници Отаџбинског рата у Босни, војни и полицијски генерали из Републике Српске.

Генерал Саво Сокановић, члан Главног штаба ВРС, истиче да је реч о веома опасној намери.

– Суштина је да неко жели да зацементира причу о наводном геноциду над Бошњацима и да се о тој теми више не може не само разговарати, већ ни научно дискутовати, истраживати и доказивати супротно. С друге стране, када је реч о кандидовању људи који су осуђени за ратне злочине чак и лаик зна да уколико је неко издржао казну за коју је осуђен, онда је после тога он равноправан са свим другим грађанима – каже генерал Сокановић.

Он сматра да је намера да се изменама оба закона Босна и даље држи под тензијама.

– С друге стране, циљ је да се представницима српског народа онемогући било какво слободно размишљање, чиме се аутоматски и слаби позиција српског ентитета. Такође, ово је покушај да се озакони, зацементира лажна теза да је за рат и његове последице била крива само једна – српска страна. Бошњаци су у тој причи безгрешни, они су једине жртве и једини добри момци – истиче генерал Сокановић.

Генерал Миленко Каришик, некадашњи заменик министра полиције и командант Специјалних јединица МУП-а Републике Српске, мисли исто, али и упозорава да још једном “на мала врата” покушавају Србе да изједначе са нацистима.

Одлука на Савету министара

Предлог измена Изборног и Кривичног закона БиХ ће најпре отићи на сто Већа министара БиХ од кога ће се тражити мишљење. Тек затим би се ове измене нашле и пред посланицима Парламента БиХ.
Закон према коме се санкционишу особе које негирају геноцид је већ усвојен на ниву Федерације БиХ. Правници из Српске кажу да евентуалним усвајањем таквог закона на нивоу БиХ, адвокати у судници, бранећи свог клијента, не би смели да кажу да се у Сребреници није догодио геноциод.

Извор: Вести онлине

Везане вијести:

Иванишевић: Нико не пита шта се догодило са сребреничким …

Иванишевић: Прикрива се да није било цивилних бошњачких …

„Најстарија ратна жртва је Српкиња која је имала 106 година …

Страдала 721. 000 Срба, што је 80 одсто укупних губитака …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: