Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RAZMIJENjENI VOJNICI VRS IMALI POVREDE PO TIJELU

Datum objave: četvrtak, 15 marta, 2012
Veličina slova: A- A+

srna

SARAJEVO, /SRNA/ – Bivši predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ Milan Ivančević rekao je danas na suđenju Mehuri Selimoviću, optuženom za zločine u Krajini, da su ratni zarobljenici VRS koji su razmijenjeni u martu 1995. godine imali vidne povrede po tijelu.

Ivančević je rekao da je zajedno sa predstavnicima Komisije za razmjenu Petog korpusa Armije BiH, među kojima je bio i Selimović, prisustvovao razmjeni zarobljenika 11. marta 1995. godine u Ličkom Petrovom Selu pod nadzorom UNPROFOR-a.

“Zarobljenici su imali vidne povrede na sebi. Pričali su da su tučeni od Cazina do Ličkog Petrovog Sela. Nisam dozvolio da razmijenjeni odmah idu u Banjaluku i Drvar, već su ih prvo pregledali ljekari”, rekao je Ivančević u nastavku suđenja pred Sudom BiH.

On je dodao da su do Petrovca petorica zarobljenika pala u nesvijest, te da je pozvao predstavnike Međunarodnog Crvenog krsta da budu prisutni prilikom pregleda, prenosi Birn.

Ivančević je posvjedočio da je Selimović bio među predstavnicima Komisije za razmjenu Petog korupsa Armije BiH i da je razgovarao sa njim o dešavanjima u autobusu tokom razmjene. “Mehura mi je rekao da se to više neće dešavati”, rekao je Ivančević.

Na današnjem suđenju nalaz i mišljenje u korist Tužilaštva BiH iznio je vještak grafološke struke Ljubomir Gogić, koji je analiziranjem rukopisa 34 službene zabilješke, od kojih se većina odnosi na uzimanje izjava od ratnih zarobljenika, utvrdio da je na 22 izjave potpis optuženog Selimovića, dok je potpisnik ostalih optuženi Adil Ružnić.

Tužilaštvo BiH tereti Selimovića, Ružnića i Emira Mustafića za zločine počinjene u Bosanskoj Krajini.

Prema optužnici, oni su od 1994. do 1996. godine pomagali pri zatvaranju pripadnika vojske i policije Republike Srpske, te civila u zatočeničke centre u Bihaću, Cazinu i Bosanskom Petrovcu.

Selimović je, prema optužnici, bio referent za kontraobavještajne poslove i zamjenik načelnika Odjeljenja vojne bezbjednosti Petog korpusa Armije BiH, Ružnić je bio pomoćnik komandanta za poslove bezbjednosti, a Mustafić vojni policajac.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top