fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ravnogorci podsećaju ambasadore: Bili smo saveznici

„Moramo li podsetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vreme 2. svetskog rata spasili oko 500 američkih pilota a predsednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti.”

Dragoljub Mihailović sa spašenim američkim pilotima u Pranjanima 1944. godine (Foto Vikimedija)
Dragoljub Mihailović sa spašenim američkim pilotima u Pranjanima 1944. godine (Foto Vikimedija)

Iz Ravnogorskog pokreta su danas saopštili da su zapanjeni reagovanjima ambasada SAD i Velike Britanije u Sarajevu na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu, i podsetili ih na savezništvo u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

„Moramo li podsetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vreme Drugog Svetskog rata, spasli oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gde svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obeležavaju taj događaj kod spomen obeležja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima?” ističe se u saopštenju.

Ravnogorci podsećaju i da je američki predsednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

„Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa celokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komandant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori?”, piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom pokretu, kao sledbenici ideje i borbe đenerala Draže, nisu očekivali od ambasadora.

„Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žrtvu koju podneše za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma”, ističe se u saopštenju.

Ravnogorski pokret je u nedelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića, organizovao parastos i polaganje cveća na spomenik četnikom komandantu, povodom godišnjice njegovog hapšenja 1946. u okolini tog grada, prenosi Tanjug.

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: