Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ratne igre „Askera“ u selu Lipa – provokacija srpskih povratnika

Na prostoru etnički očišćenog srpskog sela Lipa kod Bihaća članovi kontroverznog udruženja „Askeri“ iz Tešnja učestvovali su u velikoj ersoft vježbi u kojoj je simulirana borba sa ruskim specijalnim jedinicama, piše „Euroblic“.

Askeri Foto: Screenshot
Askeri Foto: Screenshot

Glavni zadatak vježbe pod nazivom „Domovnistan“, koju je prošlog mjeseca organizovao Ersoft klub „Grupa 306“ iz Bihaća, prema navodima organizatora, bio je napad i zauzimanje fiktivne separatističke pokrajine Domovnistan, koja je nakon referenduma i uz pomoć ruskih specijalnih jedinica proglasila nezavisnost od centralne vlade.

Uz neizbježnu simboliku i paralele koje se gotovo same nameću između izmišljenog Domovnistana i Republike Srpske, posebno je zanimljivo to što su u vježbi učestvovali i ersofteri iz „Askera“, udruženja koje je prije nekoliko mjeseci dospjelo u žižu javnosti zbog objavljenih video-snimaka na kojima se vidi kako bošnjačku djecu obučavaju vojnim vještinama, navodi list.

U izvještaju koji je Ministarstvo bezbjednosti BiH nedugo nakon toga dostavilo članovima Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH „Askeri“ su navedeni kao jedna od grupa koje mogu predstavljati potencijalnu bezbjednosnu prijetnju, posebno zbog toga što u rukovodećim strukturama udruženja sjede lica koja su pripadnici ili simpatizeri vehabijskog pokreta.

Boško Stojisavljević, predsjednik Udruženja „Una“ koje okuplja Srbe prognane iz bihaćke regije, kaže da ersoft vježba održana u Lipi, iako ne krši zakone, predstavlja očiglednu provokaciju.

„Ratne igre u selu koje je potpuno očišćeno od Srba predstavljaju jasnu provokaciju i zastrašivanje povratnika“, naglašava Stojisavljević.

U vježbi u selu Lipa učestvovalo je oko 170 ljudi iz Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije.

U izvještaju Ministarstva bezbjednosti BiH koji je ranije dostavljen parlamentarcima ukazano je da se pojedini ersoft klubovi zloupotrebljavaju za prikrivenu vojnu obuku i regrutovanje ekstremista.

U tom izvještaju je navedeno da obavještajni podaci ukazuju na sumnje u moguće zloupotrebe određenih lovačkih, streljačkih i ersoft klubova u BiH, koji bi mogli biti iskorišćeni za regrutovanje novih članova ekstremističkih grupa.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Jeziva vojska stvara se u Bosni — takvu pešadiju Evropa još nije videla

Vehabije u Bosni vrše indoktrinaciju i vojnu obuku maloljetnika!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: