fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ратна биографија равногорца Звонка Вучковића

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Zvonko_Vuckovic_Ratna_biografija.jpg

Књигу Милоша Тимотиjевића обjавио „Службени гласник”

У Клубу – књижари – галериjи „Гласник ”, књигу Милоша Тимотиjевића „Звонко Вучковић – Ратна биографиjа (1941-1944)”, расправу о проблемима прошлости и садашњости, представили су: др Коста Николић, рецензент, Борисав Челиковић, уредник и аутор.

„Када jе 1977. године Звонко Вучковић, некадашњи капетан Југословенске воjске у Отаџбини (ЈВуО) и командант Првог равногорског корпуса, обjавио своjа ’Сећања из рата’, имао jе утисак да су питања везана за Други светски рат jош увек жива, свеприсутна и важна за свакодневицу, како српске емиграциjе расуте по целом свету, тако и за стварност социjалистичке Југославиjе. Био jе потпуно у праву. Обе стране су своj идентитет и легитимитет црпиле из догађа везаних за збивања 1941-1945. године, али на потпуно супротан начин”, каже у предговору Милош Тимотиjевић.

Ретко повезуjуће заjедничко осећање у социjалистичкоj Југославиjи био jе мит партизанског ослободилачког рата повезан с култом Јосипа Броза Тита, наглашене идеолошко политичке и колективно емоционалне функциjе унутар званичне репрезентативне културе сећања. Други светски рат био jе „отац и маjка свих сећања” социjалистичке Југославиjе и извор њеног историjског легитимитета. Другачиjа тумачења о природи ратних сукоба 1941-1945. године долазила су из емигрантских кругова (обузетост антикомунизмом и брига за етничко биће властите нациjе), а егзистирала су и у паралелноj култури сећања некадашњих припадника Равногорског покрета коjи су остали у земљи, али без могућности да jавно искажу своjе ставове и погледе.

Главне струjе српске историографиjе, додаjе Тимотиjевић, уважаваjу антифашистички карактер ЈВуО генерала Михаиловића. Прва са истицањем примата партизана и критиком антикомунистичког карактера равногораца, истицањем проблема везаних за колаборациjу, злочине и пасивност у борби против окупатора. Друга са осудом класног радикализма и злочина комуниста, обjашњења и оправдања услова, обима и садржаjа колаборациjе, као и злочина ЈВуО и навођења борбених деjстава равногораца коjе jе идеолошка историографиjа прећуткивала и занемаривала. Такву изниjансирану слику равногораца и њиховог антифашизма прихватили су и страни аутори.

Биографиjа Звонка Вучковића, наглашава Тимотиjевић, послужила jе као пут коjим се желело досегнути до потврде или оспоравања тезе да jе Равногорски покрет генерала Михаиловића, по покретачким мотивима и своjоj суштини, био антифашистичка организациjа коjа се активно борила против окупатора.

 

Извор: Политика, понедjељак 21. септембар 2015., стр. 10

 

Везане виjести:

Др Никола Жутић: Четнички либерализам и антинацизам у …

Сећање на крваву голготу! – Jadovno 1941.

Окупираном Србиjом харало 12 воjски – Jadovno 1941.

Драгомир Анђелковић: Темељи модерне српске трагедиjе …

Био сам Дражин 27. борац! – Jadovno 1941.

ВЕЛИКА НЕПРАВДА: Прећутана историjа Равне горе – Jadovno …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: