Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Raković: Poistovjećivanje antifašista sa “zlatnim ljiljanima” – groteskno

Lider SDA Bakir Izetbegović ima tendenciozno velike rupe u svom poznavanju istorije i groteskno je njegovo poistovjećivanje antifašista u BiH iz Drugog svjetskog rata, koji su masovno bili Srbi, sa pripadnicima takozvane Armije BiH u ratu devedesetih godina prošlog vijeka, koji su počinili masovne zločine nad Srbima, navodi istoričar Aleksandar Raković.

Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd) -
Aleksandar Raković (Foto: Medija centar Beograd)

Raković naglašava da je dobro poznato kakva je bila uloga “zlatnih ljiljana” u ratu u BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

– Izetbegović i njemu slični treba da se drže onoga što poznaju, a ne da pričaju gluposti – izjavio je Raković Srni, komentarišući nastojanja bošnjačkih lidera, prije svega Bakira Izetbegovića da poistovijeti borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu sa borbom pripadnika takozvane Armije BiH u građanskom ratu protiv Srba.

On je naveo da namjera Izetbegovića, ali i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, koji je dao sličnu izjavu, pokazuje ne samo namjeru revizije istorije, nego i apsurdno neznanje.

– Čovek treba da se drži onoga što poznaje, a ne da priča gluposti… Bakir Izetbegović to ne poznaje, ali mi ćemo se truditi da ga upoznamo. Taj bošnjački, muslimanski pokret u Drugom svetskom ratu, oni su bili saveznici nacista i ustaša – rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, nema nikakve logike da se islamski fundamentalistički pokret kakav je bio onaj u Bošnjaka u Drugom svjetskom ratu vezuje za Narodnooslobodilačku borbu /NOB/ i antifašistički pokret.

– To je apsurdno i potpuno netačno jer muslimani koji su bili u partizanima oni su sebe smatrali uglavnom Srbima po nacionalnosti ili Jugoslovenima po nacionalnosti što nije slučaj sa Bakirom Izetbegovićem. Sa njegovim ocem jeste bilo neko vreme kada se izjašnjavao kao Srbin – ukazao je Raković.

Lider SDA Bakir Izetbegović je, povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, koji se u FBiH obilježava i kao dan “zlatnih ljiljana”, poručio da je to dan sjećanja na pobjedu savezničkih armija, među kojima su bili i “bosanskohercegovački partizani”, nad vojnim silama fašizma, ali da je upravo slučaj BiH pokazao da ta pobjeda nad fašizmom nije završena 9. maja 1945. godine.

Prema njegovom mišljenju, “borba savezničkih armija i Armije Republike BiH podsjeća da je za pravednu borbu potrebna realna vojna snaga, te da jedino takva snaga može zaustaviti fašističke projekte”. 

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: