Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Raković: Izjava kardinala Puljića na tragu nacionalne politike Hrvata

Datum objave: petak, 11 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je da izjava kardinala vrhbosanskog Vinka Puljića da “eventualna ustavna preraspodjela BiH mora da zahvati i Republiku Srpsku” predstavlja nacionalnu politiku Hrvata i da će papa Franjo morati ozbiljno da se pozabavi nacionalizmom i ekstremizmom koji postoji kod Katoličke crkve u Hrvata.

Aleksandar Raković (foto: Milorad Milanković)
Aleksandar Raković (foto: Milorad
Milanković)

On je u izjavi za Srnu rekao da je “vječita želja katoličke crkvene hijerarhije u BiH i Hrvatskoj da riješi srpsko pitanje i da Srbe u skladu sa politikom Nezavisne Države Hrvatske protjera istočno od rijeke Drine”.

“Rimokatolička crkva u Hrvata je 2005. godine pokrenula inicijativu za ukidanje Republike Srpske i stvaranje četiri geografske regije, kako su oni rekli, a kasnije i priznali da su skicirane po Austrougarskom modelu…Tada nisu dobili nikakvu podršku”, podsjetio je Raković.

On je dodao da Puljić samo slijedi politiku Vatikana koja je od 19. vijeka bila protiv bilo kakve srpske državnosti.

“Puljić samo sledi politiku koja je, podvlačim, bila antisrpska. Sada sa ovim novim papom čini se da je situacija malo bolja i da je to malo razjarilo Katoličku crkvu u Hrvata”, smatra Raković.

Prema njegovim riječima, Katolička crkva kod Hrvata stoga, malo po malo gubi razum i kompas, a to se najbolje vidi po izjavama kakva je ova kardinala Puljića.

“Sigurno ih posebno nervira što je sad papa Franjo pokrenuo međuverski dijalog i što je pokazao razum da pruži ruku i stopira ovu najsporniju kanonizaciju kardinala Alojzija Stepinca. Vrh Katoličke crkve u Hrvata to ne može da proguta, jer im je celi koncept propao”, ukazao je Raković.

Govoreći o vjekovnim aspiracijama Katoličke crkve u Hrvata prema pojedinim dijelovima BiH, konkretno prema području oko Banjaluke, Raković je rekao da se Hrvati neće lako toga odreći, ali da oni sada mogu samo da prave buku, a nemoćni su da bilo šta urade.

“Nemoćni su, osim da im u pomoć dođe NATO, ali nakon ove pobede Donalda Trampa u SAD doći će do nove preraspodele sveta između SAD i Rusije i onda će se hrvatski nacionalisti i šovinisti gorko kajati za sve što su pokušali da nametnu demokratskom delu postjugoslovenskog prostora”, kaže Raković.

On je ocijenio da je žalosno da su Hrvati i Katolička crkva postali “glasnogovornici” ustaštva i nacizma i dodao da to ne prepoznaju samo Srbi već i ostali.

“To da je Hrvatska poslednja močvara fašizma u Evropi prepoznali su i autori istoimenog dokumentarnog filma koji je snimljen u nemačko-francuskoj koprodukciji i koji pokazuje kakva je danas zaista Hrvatska”, rekao je Raković.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Puljić: Hrvatska da ispravi grešku potpisivanja Dejtona
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top