fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Raković: Hrvatizacija imala uspjeh u zapadnim delovima srpstva, ali i u Crnoj Gori

Istoričar Aleksandar Raković izjavio je Srni da je takozvana hrvatska pravoslavna crkva /HPC/ fantomska organizacija bez liturgije, koja povremeno plasira laži o znamenitim ličnostima i događajima iz srpske istorije, pa čak i Kosovski boj predstavlja kao hrvatsku bitku, sa ciljem „hrvatizacije“ Srba.

Aleksandar Raković; FOTO: Medija centar Beograd

Raković je, povodom tvrdnji ove organizacije na „Fejsbuku“ da su Hrvati pobijedili na Kosovu Polju 1389. godine, da je knez Lazar bio njihov vazal, a da su taj „srpski mit podmetnuli Englezi 1915. godine“, rekao da ova takozvana crkva treba da napravi neku ideološku sponu sa NDH, jer je i ustaški ideolog Ante Starčević pisao o tome da su Nemanjići hrvatska dinastija i da je uopšte srpski srednji vijek pripisivao Hrvatima.

On je istakao da Starčević sam bio konvertit koji je postao Hrvat i na taj način je stvarao tu ideologiju koja treba da izbriše srpstvo kao identitet da bi se stvorilo opravdanje i kod njega lično i kod drugih koji su prešli u hrvatski identitet za to što su uradili.

„Obračunavali su sa sopstvenim srpskim identitetom, svesno i podsvesno“, rekao je Raković.

On je naglasio da su Starčević i njegovi sljedbenici na taj način željeli da sprovedu i brisanje sjećanja srpskog naroda i da „ne treba podcenjivati da nisu imali uspeha na prostoru Slavonije, Dalmacije i zapadne Hercegovine“.

„Oni su uspeli da u znatnom delu nekada srpskog pravoslavnog naroda koje je prešlo na Hrvate izbrišu sećanja na Nemanjiće, na sopstveni srpski identitet i da kuju planove o tome da Hrvatska treba da bude do Timoka i da Srbi uopšte ne treba da postoje kao narod“, rekao je Raković.

Prema njegovim riječima, i objave takozvane HPC u stvari znače to da Srbi ne treba da postoje kao narod i da sve to treba da bude jedna velika Hrvatska.

„Sve to ima korene u 19. veku iz te njihove radikalne konvertitske ideologije koja je imala nameru da zbriše Srbe“, rekao je Raković.

On je naglasio da „hrvatizaciju“ Srba sprovodi „crkva u Hrvata“ i hrvatski državni sistem, te da HPC nema nikakav uticaj.

„Ova takozvana HPC služi da bi bila neki megafon da se ubaci neka njihova stara, pravaška velikohrvatska ideja, pa da se o tome diskutuje. Iza takozvane HPC stoji crkva u Hrvata i to neki penzionisani sveštenici koji su bliski kardinalu Bozaniću“, rekao je Raković.

On je naveo da je cilj Starčevića, a i hrvatskog biskupa Josipa Juraja Štrosmajera iz 19. vijeka, koji su se mrzili između sebe, bio da Srba više ne bude i da treba pokatoličiti srpske zemlje počevši od Crne Gore, pa preko BiH i Srbije stići do Bugarske.

„Čak je i /ustaški vikar Alojzije/ Stepinac imao iste takve namere i izjave koje je davao i koje su, čak i objavljene. To tako to treba gledati, a ne kroz ovu takozvanu HPC. To je smešno. Tako se samo podgreva ta njihovo velikohrvatska ideja koja sada praktično nema šanse za uspeh u srpskim zemljama – Srbiji i Republici Srpskoj“, rekao je Raković.

On je dodao da, međutim, Srbi u Crnoj Gori nisu ostali netaknuti i neokrznuti.

„Imali su uspeha i tek sada se u Crnoj Gori prilike vraćaju na staro, ali tu smo imali velikih problema sa tom velikohrvatskom ideologijom koja se tamo javila kao takozvano `montenegrinstvo`“, rekao je Raković.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: