fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Rajner odbio da govori u Parlamentu Srpske bez hrvatske zastave

Predsjednik hrvatskog Sabora Željko Rajner, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci, nije želio dati izjavu za novinare, jer u skupštinskom holu nije bila istaknuta hrvatska zastava.

Predsjednik hrvatskog Sabora Željko Rajner i potpredsjednik NSRS Željka Stojičić  Foto: SRNA
Predsjednik hrvatskog Sabora Željko Rajner i
potpredsjednik NSRS Željka Stojičić
Foto: SRNA

Objašnjavajući novinarima neuobičajenu situaciju, Rajner je u prolazu kratko rekao da „nije uobičajeno protokolarno govoriti na službenim sastancima na kojima postoji samo zastava domaćina, a ne zastava gosta“.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Željka Stojičić u izjavi novinarima izrazila je žaljenje što je došlo do ovakve situacije, odnosno što Rajner nije mogao ili htio dati izjavu za medije nakon sastanka.

Stojičićeva je rekla da kao potpredsjednik parlamenta Srpske nema komentar na ovu situaciju, jer smatra da je ovo što je urađeno stvar protokola koji važi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Da li je trebala ili ne hrvatska zastava u parlamentu Srpske, to bi mogao da vam kaže protokol koji je i organizovao ovaj sastanak“, istakla je Stojičićeva.

Stojičićeva je rekla da je sa Rajnerom razgovarala o izgradnji mosta na rijeci Savi, o namjeri Hrvatske za odlaganje radioaktivnog otpada na granici sa BiH, problemima u vezi zagađenja u Rafineriji Brod koje pogađa stanovnike u Hrvatskoj, te o položaju Hrvata u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Kada je riječ o povratku Hrvata u Srpsku, Stojičićeva je rekla da postoji nedovoljna želja Hrvata za povratkom u Republiku Srpsku, što je problem i u svim ostalim dijelovima BiH kada je u pitanju povratak određenih naroda na svoja ognjišta.

„Nakon rata desila se slična situacija i u Hrvatskoj i Srpskoj, i cijeloj BiH i to su neki procesi koje je nemoguće vratiti na početak. Tome je doprinijela otežavajuća ekonomska situacija u BiH i Hrvatskoj, a sva tri naroda zaslužuju ravnopravan položaj, sigurnost i opstanak na područjima na kojima žele da žive“, zaključila je Stojičićeva.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: