Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Rajilić: Žrtve ratne torture prvi put će ostvarivati svoja prava

Datum objave: petak, 23 marta, 2018
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić izjavila je danas u Doboju da Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture, poslije 23 godine, prvi put u Srpskoj reguliše oblast zaštite ovih žrtava i omogućava im da ostvare svoja prava.

Božica Rajilić Foto: RTRS
Božica Rajilić Foto: RTRS

Rajilićeva je istakla da je Nacrt urađen na inicijativu ovog udruženja i u saradnji sa svim nadležnim institucijama Vlade Republike Srpske, te da su ga jednoglasno prihvatili predstavnici vlasti i opozicije.

“Ovim nacrtom žene žrtve torture prvi put su prepoznate kao kategorija stradalnika i iznađena je mogućnost kako da budu obeštećene”, rekla je Rajilićeva novinarima prije početka javne rasprave o ovom nacrtu zakona.

Ona navodi da je predviđeno da žrtve torture imaju mjesečna primanja koja će biti razvrstana u tri kategorije po težini posljedica, da budu oslobođeni participacije za liječenje i socijalno osiguranje, da imaju pravo na banjsku i psihološku rehabilitaciju, na besplatnu pravnu pomoć, te samozapošljavanje.

Prema njenim riječima, ostvarivanje prava po ovom osnovu moraće se dokazati.

“Moraju postojati dokazi da je neko žrtva torture koji se vezuju za institucije. Mora biti dokaza o razmjeni, evidencija Crvenog krsta ili da posjeduju dokument da su svjedočili protiv ratnih zločinaca pred pravosudnim institucijama”, navela je Rajilićeva.

Kao dokaz mogu poslužiti i zvanični vojni dokumenti koji se mogu naći u Republičkom centru za istraživanje rata i ratnih zločina.

Ona je navela da Udruženje žena žrtava rata ima 612 članova podijeljenih u sedam odbora po regijama i da to nije konačan broj onih koje su preživjele torturu jer postoji na desetine bolesnih, starih i žena u teškom psihičkom stanju koje se do sada nisu prijavile.

Rajilićeva je zahvalila Vladi Republike Srpske što je imala sluha za potrebe ove kategorije lica.

Pomoćnik ministra boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović rekao je da je ova oblast do sada na neki način bila uređena jer je postojao Zakon o civilnim žrtvama rata koji je bio prilično strog u smislu da je vrlo mali broj ljudi mogao da ostvari pravo po tom osnovu.

On je dodao da će putem javnih rasprava biti uočeni prijedlozi i izmjene koji mogu doprinijeti kvalitetnom zakonu o zaštiti žrtava ratne torture.

Milunović je naveo da je za ovu kategoriju lica budžetom previđeno do 1.600.000 KM, da će konačan broj korisnika prava biti poznat nakon što zakon zaživi, te da će sve aktivnosti biti sprovedene do kraja godine.

On je pohvalio Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske na njihovoj angažovanosti koja je dovela do usvajanja ovog nacrta zakona.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 22. februara Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture i uputila ga u javnu raspravu. Cilj je da i ova kategorija stanovništva dobije status kao i ostali učesnici rata.

Nacrt definiše status i prava žrtava torture u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 17. avgusta 1990. do 19. juna 1996. godine.

Javne rasprave o Nacrtu zakona o zaštiti žrtava ratne torture održane su u Banjaluci i Prijedoru, a u narednom periodu biće održane u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rajilić: Žrtvama ratne torture biće omogućeno ostvarivanje prava
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top