fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rajilić: Usvojiti zakon o ženama žrtvama torture

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić rekla je danas da, nakon što je Udruženje dobilo status od javnog interesa za Srpsku, očekuje da u posljednjem kvartalu u Narodnoj skupštini bude usvojen zakon o ženama žrtvama torture, koji će omogućiti da svaka žena – žrtva rata dobije invalidninu i ostala prava.

Rajilić i Latinović Foto: SRNA
Rajilić i Latinović Foto: SRNA

„Sam status od javnog interesa obavezuje institucije Republike Srpske da finansiraju rad Udruženja. Lično sam prošle godine podnijela inicijativu za najavljeni zakon“, rekla je Rajilićeva novinarima u Gradišci i dodala da Udruženje ima 423 članice i da broj nije konačan.

Ona je danas načelniku opštine Gradiška Zoranu Latinoviću uručila monografiju „Naša ispovijest“ u kojoj 15 Srpkinja – žrtava iz prothodnog rata svjedoči o torturi koju su prošle.

Monografija je prije 10 dana promovisana i u Njujorku i Vašingtonu.

Rajilićeva je, nakon prijema kod načelnika Latinovića, izrazila zahvalnost opštini Gradiška koja je bez prekida pružala podršku Udruženju, od njegovog osnivanja prije tri godine.

„Projekat izrade monografije bio je težak poduhvat i ona ne bi bila štampana da nije bilo podrške institucija Republike Srpske i Srbije, te Službenog glasnika Vlade Srbije koji je štampao knjigu“, navela je Rajilićeva.

Ona je naglasila da je monografija promijenila stereotipnu sliku o dešavanjima u proteklom ratu i da su srpske žene predstavljane kao majke i žene boraca Vojske Republike Srpske, a ne kao žene zlikovaca i monstruma.

„Naredna promocija `Naše ispovijesti` biće održana u Beogradu, a planirano je da, osim na srpskom i engleskom jeziku, bude štampana i na francuskom, njemačkom, ruskom i kineskom. Osim toga, u planu je i izrada druge i treće monografije ispovijesti žena žrtava rata“, rekla je Rajilićeva.

Latinović je istakao da je opština Gradiška prije tri godine prepoznala značaj Udruženja žena žrtava rata Srpske i pomogla pri njegovoj registraciji i ocijenio da je Udruženje pokazalo spremnost da pokaže pravu istinu o tragičnim sukobima na ovim prostorima.

„Stvorana je iskrivljena slika u BiH da su samo žene iz drugih naroda bile žrtve u prethodnom ratu i ta slika se polako mijenja, upravo zahvaljujući aktivnostima ovog udruženja, koje je za tri godine uradilo mnogo više od nekih koja postoje 20 godina“, naveo je Latinović.

On je dodao da i dalje želi da ohrabri Udruženje da iznese punu istinu o stradanju Srpkinja, te je naglasio da bi svi koji su činili zločine trebalo da odgovaraju, kako bi bilo postignuto istinsko pomirenje u BiH.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: