Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Rajilić: Neažurni sudovi BiH

Srpske žrtve rata suočene su sa problemom neažurnosti sudova u BiH kada je riječ o tužbama koje su podnijele za naknadu nematerijalne štete tokom proteklog rata u FBiH, izjavila je Srni predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Božica Rajilić Foto: RTRS
Božica Rajilić Foto: RTRS

“Sudovi u BiH ne rješavaju predmete u roku, dok mnoge Srpkinje koje su završile suđenja i svjedočenja tek treba da podnesu novu tužbu za naknadu nematerijalne štete, ali nemaju novca da plate advokata”, rekla je Rajilićeva.

Ona je napomenula da Republika Srpska trenutno nema pravni tim koji bi zastupao Srpkinje – žrtve rata u ostvarivanju njihovih prava pred sudovima u FBiH, te dodala da su završena samo dva slučaja pojedinačnih tužbi iz Zvornika.

“Moj slučaj tužbe za naknadu nematerijalne štete traje više od devet godina. Kantonalni sud u Sarajevu ne rješava moj predmet pod izgovorom da je riječ u razumnom roku”, ukazala je Rajilićeva.

Ona nije mogla da govori o kolikom ukupnom iznosu odštetnog zahtjeva je riječ, jer to pojedinačno procjenjuje i utvrđuje sud po broju dana provedenih u logoru ili zatvoru i vrsti troture kojoj je žrtva bila izložena.

Kada je riječ o mogućnosti donošenja zakona o ženama žrtvama torture u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske, Rajilićeva očekuje da taj zakon bude usvojen u Narodnoj skupštini Srpske prije kraja ove godine.

“Prema programu rada Narodne skupštine Republike Srpske, donošenje ovog zakona planirano je u trećem kvartalu ove godine, odnosno nakon ljetne pauze”, rekla je Rajilićeva.

Ona je naglasila da donošenje ovog zakona predstavlja određen način obeštećenja za žene žrtve rata Republike Srpske, mjesečnim primanjima invalidnine.

“Postoji i drugi način obeštećenja za pretrpljenu duševnu bol i nematerijalnu štetu koji se upućuje u sudove FBiH, ali su oni neažurni kada je riječ o Srbima”, rekla je Rajilićeva.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Rajilić: Predaćemo Bramercu spisak logora za Srbe | Jadovno …

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …

U smrt zbog sećanja na pakao | Jadovno 1941.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: