fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Рајилић: Неажурни судови БиХ

Српске жртве рата суочене су са проблемом неажурности судова у БиХ када је ријеч о тужбама које су поднијеле за накнаду нематеријалне штете током протеклог рата у ФБиХ, изјавила је Срни предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић.

Божица Рајилић Фото: РТРС
Божица Рајилић Фото: РТРС

„Судови у БиХ не рјешавају предмете у року, док многе Српкиње које су завршиле суђења и свједочења тек треба да поднесу нову тужбу за накнаду нематеријалне штете, али немају новца да плате адвоката“, рекла је Рајилићева.

Она је напоменула да Република Српска тренутно нема правни тим који би заступао Српкиње – жртве рата у остваривању њихових права пред судовима у ФБиХ, те додала да су завршена само два случаја појединачних тужби из Зворника.

„Мој случај тужбе за накнаду нематеријалне штете траје више од девет година. Кантонални суд у Сарајеву не рјешава мој предмет под изговором да је ријеч у разумном року“, указала је Рајилићева.

Она није могла да говори о коликом укупном износу одштетног захтјева је ријеч, јер то појединачно процјењује и утврђује суд по броју дана проведених у логору или затвору и врсти тротуре којој је жртва била изложена.

Када је ријеч о могућности доношења закона о женама жртвама тортуре у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске, Рајилићева очекује да тај закон буде усвојен у Народној скупштини Српске прије краја ове године.

„Према програму рада Народне скупштине Републике Српске, доношење овог закона планирано је у трећем кварталу ове године, односно након љетне паузе“, рекла је Рајилићева.

Она је нагласила да доношење овог закона представља одређен начин обештећења за жене жртве рата Републике Српске, мјесечним примањима инвалиднине.

„Постоји и други начин обештећења за претрпљену душевну бол и нематеријалну штету који се упућује у судове ФБиХ, али су они неажурни када је ријеч о Србима“, рекла је Рајилићева.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Рајилић: Предаћемо Брамерцу списак логора за Србе | Јадовно …

Рајилић: У Посавини било заточено више од 360 Српкиња …

У смрт због сећања на пакао | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: