Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Rajilić: Film “Nečujni krik” – vrijeđa srpske žrtve

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/necujni_krik.jpg

Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske oštro protestuje zbog nedavnog prikazivanja dokumentarnog filma “Nečujni krik” Balkanske istraživačke mreže “Birn BiH”, jer smatra da je namjera da se prikaže da su isključivo žene iz Federacije BiH bile žrtve proteklog rata.

Predsjednik Udruženja Božica Živković-Rajilić rekla je Srni da ovaj film nanosi ogromnu štetu srpskom narodu i da vrijeđa srpske žrtve rata.

“U ovom filmu Srpkinje ne postoje, one su na margini zbivanja, nepotrebne, naše riječi nisu važne. Muke koje smo preživjele su po ovom filmu `prirodno i normalno stanje jer smo Srpkinje i ne treba nam krivica da bismo bile krive”, ističe Rajilićeva.

Prema njenim riječima, u filmu su prikazane slike Omarske, Prijedora, Jablanice, Brčkog, Dretelja za koje Bošnjaci tvrde da su bili logori za nesrbe, a nisu prikazani logori u Brodu, Odžaku, Tuzli, Zenici, Trnovu… u kojima su bili Srbi.

Rajilićeva je navela da po završetku filma gledalac može zaključiti da su žrtve isključivo Bošnjaci i neki mali broj hrišćana, uglavnom Hrvata.

“U ime Srba na filmu se najčešće pojavljuje jedan muškarac – logoraš, ali nije prikazan nijedan primjer stotina i hiljada srpskih žena koje su zlostavljane u proteklom ratu u Federaciji BiH”, naglašava Rajilićeva.

Ona kaže da se u ovom filmu ona, kao predsjednik Udruženja, ne prepoznaje ni kao žrtva ni kao Srpkinja, nego kao nekakav “administrativni radnik” koji skuplja podatke o ženama, prosljeđuje i kritikuje Vladu Republike Srpske.

Dokumentarni film “Nečujni krik” Balkanske istraživačke mreže “Birn BiH” prikazan je u Banjaluci 24. novembra u okviru prezentacije “Međunarodnog protokola o dokumentiranju i istraživanju slučajeva seksualnog nasilja u konfliktu”.

U okviru prezentacije tog protokola, koji provodi i finansira britanska Ambasada u BiH, održan je sastanak u Banjaluci sa predstavnicima Udruženja i organizacija srpskih žrtava iz proteklog rata 1991-1995.godine.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA … – Jadovno 1941.

hiljade srpskih žena bilo u muslimanskim i  – Jadovno 1941.

PROCESUIRATI POČINIOCE ZLOČINA NAD SRPKINjAMA 

KOJIĆ: 800 DOSIJEA O SRPKINjAMA  – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: