fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

RAJILIĆ: ČEKAMO ODGOVOR BRAMERCA

Sastanak predstavnika srpskih udruženja sa Seržom Bramercom

Sastanak predstavnika srpskih udruženja sa Seržom Bramercom


Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković-Rajilić izjavila je da se predstavnici ovog udruženja više neće sastati sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom, ukoliko u maju od njega ne dobiju odgovore u vezi sa procesuiranjem predmeta ratnih zločina počinjenih nad srpskim ženama u BiH.

Nakon sastanka u Banjaluci sa Bramercom, Rajilićeva je podsjetila da mu je prije pola godine tokom susreta u Sarajevu predala kopiju spiska od 397 ubijenih srpskih žena samo sa područja Sarajeva i Goražda koji je proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH, ali da još nema nikakvog odgovora po tom pitanju.

„Pitala sam Bramerca gdje je ovaj spisak, na šta mi je rekao da će mi odgovoriti do maja i zašto se odustalo od hapšenja zločinaca nad ženama kada imamo na stotine žena od kojih nikada nisu uzete ni izjave u Tužilaštvu BiH“, istakla je Rajilićeva.

Ona je rekla da je neprihvatljivo da se na jednog uhapšenog Bošnjaka hapsi deset, a na jednog Hrvata pet i više Srba.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Marko Grabovac rekao je da su porodice poginulih iz Republike Srpske nezadovoljne radom Instituta za nestala lica BiH u pogledu traženja nestalih Srba, ekshumacijama i identifikacijama srpskih žrtava rata.

„Tužilaštvo i Sud BiH nisu ništa uradili na procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima i privođenju pravdi odgovornih za zločine“, kaže Grabovac.

Govoreći o jutrošnjem hapšenju osam lica u Srbiji u vezi ratnih zločina u Srebrenici, Grabovac je rekao da poštuje sve žrtve, ali da ne može biti zadovoljan činjenicom da se samo Srbi hapse da bi zadovoljili nekakvu politiku prilikom ulaska u EU.

„Hrvatska nije trebala postati članica EU prije nego što je pohapsi počinioce zločina nad Srbima na prostoru Posavine i šire“, zaključio je Grabovac.

Predstavnici Saveza logoraša, Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila i Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske sastali su se danas u Banjaluci sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom koji boravi u posjeti BiH.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

RAJILIĆ: RASVIJETLITI UBISTVA … – Jadovno 1941.

ZAKONOM ZAŠTITITI PRAVA ŽENA ŽRTAVA RATA – Jadovno …

UBRZATI PROCES ZAKONSKOG REGULISANjA – Jadovno 1941.

kebini dokumenti dokaz da srpske žrtve govore … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: