Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RAJILIĆ: APEL VLADI DA RIJEŠI PROBLEM OPSTRUKCIJE ZAKONA

Božica Rajilić
Božica Rajilić

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić apelovala je da Vlada Srpske pomogne ovoj organizaciji jer u nekim opštinama Srpske ponovo postoji velika opstrukcija službenika kada je riječ o primjeni Zakona o žrtvama ratne torture.
„U manjem broju opština Republike Srpske službenici se ne pridržavaju slova zakona i prave probleme ženama koje su podnijele zahtjeve za ostvarivanje statusa i prava“, rekla je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, neke opštine odmah po podnošenju zahtjeva traže od Republičkog centra za istraživanje rata i Saveza logoraša Republike Srpske uvjerenja i mišljenje, za razliku od Bratunca, Foče i nekih drugih opština u Hercegovini koje zahtjeve žena drže u ladicama po dva mjeseca, iako je rok mjesec dana da ih rješavaju.

Rajilićeva je navela da su žene u nekim opštinama već počele primati invalidnine na osnovu ovog zakona, dok pojedine opštine nisu ni počele rješavati zahtjeve.

„Opštinski službenici tumače zakon na svoj način“, kaže Rajilićeva.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske kaže da je o ovoj problematici upoznala Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prošle godine Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, kojim je predviđeno da se za finansiranje mjesečnih primanja za lica koja su pretrpjela seksualno nasilje u ratu kao najteži oblik torture na godišnjem nivou obezbijedi 1.096.200 KM.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: