Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

RAJILIĆ: APEL VLADI DA RIJEŠI PROBLEM OPSTRUKCIJE ZAKONA

Datum objave: četvrtak, 24 januara, 2019
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+
Božica Rajilić
Božica Rajilić

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić apelovala je da Vlada Srpske pomogne ovoj organizaciji jer u nekim opštinama Srpske ponovo postoji velika opstrukcija službenika kada je riječ o primjeni Zakona o žrtvama ratne torture.
“U manjem broju opština Republike Srpske službenici se ne pridržavaju slova zakona i prave probleme ženama koje su podnijele zahtjeve za ostvarivanje statusa i prava”, rekla je Rajilićeva Srni.

Prema njenim riječima, neke opštine odmah po podnošenju zahtjeva traže od Republičkog centra za istraživanje rata i Saveza logoraša Republike Srpske uvjerenja i mišljenje, za razliku od Bratunca, Foče i nekih drugih opština u Hercegovini koje zahtjeve žena drže u ladicama po dva mjeseca, iako je rok mjesec dana da ih rješavaju.

Rajilićeva je navela da su žene u nekim opštinama već počele primati invalidnine na osnovu ovog zakona, dok pojedine opštine nisu ni počele rješavati zahtjeve.

“Opštinski službenici tumače zakon na svoj način”, kaže Rajilićeva.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske kaže da je o ovoj problematici upoznala Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je prošle godine Zakon o zaštiti žrtava ratne torture, kojim je predviđeno da se za finansiranje mjesečnih primanja za lica koja su pretrpjela seksualno nasilje u ratu kao najteži oblik torture na godišnjem nivou obezbijedi 1.096.200 KM.

Izvor: SRNA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top