Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

RADULOVIĆ: MEHMEDOVIĆU ODMAH UKINUTI POSLANIČKI IMUNITET

tesanj

BIJELjINA, 26. OKTOBRA (SRNA) – Poslaniku SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudinu Mehmedoviću odmah treba da bude ukinut imunitet s obzirom na ozbiljnost optužbi za ratni zločin na području Tešnja, rekao je Srni banjalučki advokat Predrag Radulović.

Radulović ističe da je kao bivši radnik Službe državne bezbjednosti upoznat sa ratnim i poratnim aktivnostima Mehmedovića i da je riječ jednom od glavnih aktera koji je na područje Tešnja i šire doveo mudžahedine.
“Postoji veoma osnovana sumnja da je Mehmedović bio jedan od direktnih aktera određenih ratnih zločina i drugih kriminalnih radnji i kao takav ne bi mogao da se nalazi državnom ili bilo kojem drugom organu gdje su potrebni moralnost, dostojanstvo”, naglasio je Radulović koji je i branilac optuženih za ratne zločine pred sudovima u BiH.
On je dodao da se Mehmedović može povezati sa zločinom koji su mudžahedini počinili u septembru 1992. godine na Crnom vrhu na teslićko-tešanjskom ratištu kada su trojici pripadnika Vojske Republike Srpske odsjekli glave.
“Glave srpskim borcima odsjekli su mudžahedini koji su bili uvezeni na područje Tešnja zahvaljujući upravo Mehmedoviću… Ne bi trebalo sačekati sutra već bi danas trebalo da bude donesena odluka, jer svaki dan sa zakašnjenjem ukidanja imuniteta omogućava da Mehmedović bezbrižno uživa na poziciji koju sada ima iako je objektivno nije zaslužio”, kaže Radulović.
Onaj ko je dozvolio da Mehmedović bude izabran u državne organe solidarisao se na onim što je on počinio, naglašava Radulović i ocjenjuje da to predstavlja još jednu potvrdu različitih kriterijuma kada je riječ o predstavnicima bošnjačkog naroda u odnosu na predstavnike drugih naroda.
Bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun namenuto je Zakon o imunitetu BiH kojim se delegati i članovi Parlamentarne skupštine BiH mogu pozvati na imunitet od krivične ili građanske odgovornosti, a članovi Predsjedništva i članovi Savjeta ministara BiH mogu se pozvati na imunitet od građanske odgovornosti.
Prema tom zakonu, na imunitet se mogu pozvati u bilo koje vrijeme za postupke izvršene u okviru njihovih nadležnosti u navednim institucijama, ali se on ne može smatrati opštom preprekom za krivično gonjenje ili pokretanje parničnog postupka.
U Tužilaštvu BiH Srni je ranije rečeno da se za odgovor u vezi sa ukidanjem poslaničkog imuniteta treba obratiti Predstavničkom domu parlamenta BiH. Poslovnikom Predstavničkog doma predviđeno je da o oduzimanju poslaničkog imuniteta u svakom konkretnom slučaju odlučuje Dom, na prijedlog Ustavnopravne komisije.
Okružno tužilaštvo Doboj zaprimilo je 29. juna 2005. godine izvještaj Centra javne bezbjednosti Doboj protiv Mehmedovića zbog krivičnog djela iz člana 172 Krivičnog zakona BiH (zločin protiv čovječnosti) i taj predmet je 5. avgusta iste godine ustupljen Tužilaštvu BiH.
Portparol Tužilaštva BiH Selma Hećimović ranije je rekla Srni da “Tužilaštvo BiH preduzima određene mjere i aktivnosti s ciljem provjere navoda iz izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i prikupljanja dokaza radi utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti Mehmedovića”.
U septembru 1992. godine mudžahedini su na Crnom vrhu na teslićko-tešanjskom ratištu odsjekli glave pripadnicima VRS Branislavu Đuriću, Blagoju Blagojeviću i Nenadu Petkoviću, sva trojica sa područja opštine Teslić. Srbi izbjegli iz Tešnja pričaju da su odsječene glave donesene u ovdašnji Dom zdravlja i da su kasnije bili istaknute na srednjovjekovnoj tvrđavi.

Izvor: srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: