Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Radove na rodnoj kući bana Jelačića finansiraće Srbija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je preneo je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je potvrdio da će sve radove na rodnoj kući bana Jelačića finansirati Srbija

Ban Jelačić; Foto: Arhiv VN
Ban Jelačić; Foto: Arhiv VN

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je danas misi u Crkvi svetog Jurja u Petrovaradinu, povodom obeležavanja praznika hrvatske zajednice u Srbiji – dana rođenja bana Josipa Jelačića 16. oktobra 1801.

Vučević je preneo je stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je potvrdio da će sve radove na rodnoj kući bana Jelačića finansirati Srbija.

Grad Novi Sad je već danas preduzeo konkretne korake, tako da je Zavod za zaštitu spomenika kulture već stupio u kontakt sa svim suvlasnicima u tom objektu, a obavljeni su i preliminarni razgovori sa njima kako bi se ishodovale neophodne dozvole i saglasnosti za izvršenje radova.

Taj kompleksan projekat ćemo koordinirati sa Hrvatskim narodnim većem i sa Vladom Srbije, kako bismo ga uspešno realizovali na zadovoljstvo i ponos svih, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, a prenosi portal Grada Novog Sada.

U saopštenju se navodi da je Vučević sa zadovoljstvom prihvatio poziv Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji da prisustvuje svečanom obeležavanju tog, kako se navodi, istorijskog datuma.

Ovaj datum je veoma značajan za sve naše sugrađane, komšije i prijatelje. Rođendan bana Jelačića je važan za hrvatsku zajednicu, ali ima značaja i za Novi Sad, odnosno Petrovaradin. Radi se o jednom od istaknutijih datuma sa širim istorijskim kontekstom, kazao je Vučević, a navodi se u saopštanju.

Iz kabineta gradonačelnika Novog Sada saopšteno je da su svečanost zajedno organizovali Hrvatsko kulturno – prosvetno društvo „Jelačić“ i Hrvatsko nacionalno veće, a prisustvovali joj brojni zvaničnici sa svih nivoa vlasti.

Predsednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić istakao je da se hrvatska zajednica na taj način afirmiše u Novom Sadu i zahvalio se svima koji su doprineli da se na dostojanstven i svečan način obeleži taj datum.

Josip Jelačić rođen je u Petrovaradinu 1801. godine, a na kući u kojoj je rođen stoji spomen-ploča s natpisom:

„U ovom domu rodio se 16. listopada (oktobra) 1801. slavni hrvatski ban grof Josip Jelačić“.

Odlukom Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji iz 2005. godine, dan rođenja bana Jelačića obeležava se kao jedan od četiri službena praznika hrvatske zajednice u našoj zemlji.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: