fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Radovan Kalabić: Sam je fenomen što smo mi Srbi do sad opstali

Mi Srbi smo određeni sa četiri temelja identitetska a to su: Svetosavlje, Kosovski Zavet, Srpski jezik i ćirilično pismo. Sve je to jedan zajednički blok koji nas Srbe čini Srbima.
Radovan Kalabić, književnik i istoričar

Čast mi je da prisustvujem Slavi, kao i službi  jutros udruženja Ćirilica, kako srpska udruženja i započinju svoje Slave, u crkvi kao što je bilo jutros, sa službom u crkvi Svetog Save.

Ja ću za ovaj trenutak, i ako je on svečan, pokušati prvo da vam odam jedno veliko priznanje, jer se vi po mom skromnom mišljenju nalazite na jednom od najtežih frontova u odbrani srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Po redosledu stvari on bi bio četvrti, ali možda i najosetljiviji front, budući da smo napadnuti na svim frontovima.

Prvo bismo mi morali da znamo, što veliki broj Srba nažalost i ne zna, po čemu smo mi to Srbi. Kad nekoga pitate šta si, kaže: Ja sam Srbin. A u jednoj polemici sa Svetim Vladikom Nikolajem Velimirovićem, kad se razmetao jedan Srbin svojim srpstvom, pa kad ga je Sveti Vladika pitao: A po čemu si Srbin? On mu odgovara: Pa ja sam rođen na srpskoj zemlji. A Vladika mu kaže: Pa i vo je rođen na srpskoj zemlji, a nije Srbin.

Mi Srbi smo određeni sa četiri temelja identitetska a to su: Svetosavlje, Kosovski Zavet, Srpski jezik i ćirilično pismo. Sve je to jedan zajednički blok koji nas Srbe čini Srbima.

Mi smo, nažalost, u istorijskom trenutku, u kojem nam, evo ne znam koliko ste obavešteni o programima za sledeću godinu, u osnovnim školama pripremaju izbacivanje Svetog Save i Kosovskog Zaveta. Sa srpskim jezikom znate već kako stvari stoje, sa ćiriličnim pismom takođe, ali ono što meni daje veru, i što mi uliva optimizam, jeste jedan dublji pogled u istoriju, prethodna evo sad će već tri veka, od kako je besmrtni vožd Karađorđe osamsto četvrte podigao ustanak.

Nemojmo mi mnogo da očekujemo od naših institucija. Mnoge od njih rade i protiv srpskog naroda i protiv srpske države. Ali, moj prijatelj, pokojni veliki pesnik Brana Petrović govorio je: da je Vožd imao uza se mnogo pismenih ljudi, pitanje je da li bi i podigao Prvi Srpski Ustanak.

Pojedinci za koje nikad niko ne bi pomislio, da udruženi, i svojom nekom akcijom uspevaju da postignu više od čitavih institucija. Koliko je meni poznato, vaše udruženje počiva isključivo na srcu, ni na kakvoj drugoj kategoriji koja bi bila, kako oni to zovu lukrativna ili neka druga.

I čuh malo pre od brata Momčila, što me (je) posebno obradovalo, za našeg brata Dejana Matića, šta je sve uspeo jedan pojedinac uz vas da učini. Prema tome, braćo i sestre, ovo je vreme u kome se razdvaja dan od noći. Sam je fenomen što smo mi Srbi do sad opstali. To je istorijski fenomen. S obzirom na ono kakvi su bili programi, planovi i akcije da budemo fizički satrti i duhovno zatrti.

Vi stojite na braniku jednog od ova uslovno rečeno četiri fronta srpska, neka nam je Bog u pomoći svima, i da putem Svetog Save nastavimo samo dalje.

Hvala što ste me saslušali.

U Beogradu, 24. maja povodom Dana slovenske pismenosti i kulture

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: