fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Radoš Bajić: nova filmska priča „Vazdušni most“

Prošlo je sedam godina od završetka velike televizijske serije „Ravna Gora“, koja je realizovana u korpodukciji RTS-a i „Kontrast studija“.

POGLEDAJ VIDEO

Autor projekta i glumac, Radoš Bajić koji je u filmskoj naraciji prvi progovorio o srpskim podelama i dramatičnim događajima u Drugom svetskom ratu, iz potpuno nove istorijske i umetničke vizure, priprema novi igrani film i tv seriju, pod radnim naslovom Vazdušni most.

Reč je o velikom filmsko-televizijskom projektu koji je inspirisan jednom od najvećih akcija spasavanja savezničkih pilota koja je izvedena u proleće i leto 1944. godine u selu Pranjani, podno Suvobora i Ravne Gore.

U pranjanskom kraju još uvek se priča o čuvanju oborenih avijatičara. U skoro svakoj kući brinuli su o pilotima, članovima posade bombardera.

„Jedna velika drama u kojoj je srspski narod pokazao dobrotu, čovekoljublje, patriotizam. Oni su pokazali ogromnu solidarnost i odavde, sa ovog mesta je pet stotina mladića, Amerikanaca, Engleza, nešto malo Italijana i Francuza otišlo svojim kućama i u slobodu“, rekao je Radoš Bajić.

Misija evakuacije sa improvizovanog aerodroma na Galovića Polju jedna je od najvećih u istoriji svetskog vazduhoplovstva.

Da ispriča svoju priču priprema se velika filmska internacionalna ekipa koju će pored „Kontrast Studija“, sačinjavati i američki i drugi strani producenti sa kojima su razgovori u toku.

Pred njima i autorom je težak zadatak, da iako nije istorijska rekonstrukcija ne odstupaju od istorijskih činjenica.

„Mi pravimo jedno sopstveno viđenje naše priče, jednu imaginarnu priču, znači o ljudima koji su predstavnici tog vremena. To je jedna umetnička prizma, jedna filmska naracija o događajima i ljudima koji su praktično heroji tog vremena“, istakao je Bajić.

Ideja za projekat „Vazdušni most“ postoji odavno. Polovinom prošle godine Radoš Bajić je pozvan da bude prvi autor ovog velikog i značajnog projekata, a u radu na scenariju će pored timova istoričara, eksperata, konsultanata, učestvovati i naši najznačajniji dramaturzi i
scenaristi, ali i mladi talentovani autori.

„Ja učim kroz ovaj projekat, upoznajem se sa istorijskim činjenicama. Sve ovo veliki je izazov i obaveza za mene kao mlađeg člana ovog tima, da pomognem i da dam svoj doprinos da ova priča bude interesantna“, rekao je koscenarista Strahinja Madžarević.

Prema planu produkcije očekuje se da će snimanje Vazdušnog mosta trajati dve godine, na lokacijama u Srbiji i u svetu, a da se svečana premijera projekta može očekivati na jesen 2021.godine.

Autor: SILVIJA PAŠAJLIĆ

Izvor: RTS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: