Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Радојичић: БиХ крши људска права породица несталих

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/radojcic.jpg

Предсjедник Народне скупштине Републике Српске Игор Радоjичић очекуjе да ће Европски суд за људска права у Стразбуру дониjети пресуду да jе БиХ прекршила људска права породица несталих из Српске, jер ништа ниjе чинила или jе учинила недовољно на тражењу несталих Срба.

Радоjичић jе након састанка са предсjедником Републичке организациjе породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељком Митровићем, рекао да су породице несталих из Српске подниjеле 88 апликациjа Суду у Стразбуру против БиХ за повреде њихових права.

Радоjичић jе рекао новинарима да jе ово тек почетак поступка, jер се на списку несталих из Републике Српске jош води више од 1.600 лица.

Он jе навео да породице несталих из Републике Српске, коjе су пронашле своjе наjмилиjе, под одређеним правним околностима, такође, могу да се поjаве са апликациjама пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Радоjичић jе подсjетио да су ове апелациjе резултат заjедничког напора Организациjе породица погинулих и Народне скупштине Републике Српске да се искористи оваj правни лиjек да би се убрзао процес тражења несталих Срба, те извршио притисак и натjерале институциjе БиХ да раде на проналажењу несталих лица.

Он jе поjаснио да jе овдjе риjеч о случаjевима у коjима нестали нису пронађени, а постоjе пресуде Уставног суда БиХ по апелациjама након коjих ниjе било никаквог чињења нити вођења истрага, проналажења несталих лица и гдjе не постоjи никакав домаћи правни лиjек коjим би породице несталих могле било шта да учине унутар БиХ.

Митровић jе рекао да jе Организациjа породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила за подношење апликациjа пред Европским судом за људска права у Стразбуру прикупила око 1.500 страница различитих података и образаца.

Он jе рекао да jе Републичка организациjа успjела подниjети апликациjе уз подршку предсjедника Народне скупштине Републике Српске и стручних људи са бањалучког Правног факултета.

Митровић jе навео да ће Републичка организациjа наставити са прикупљањем документациjе по другим сегментима, jер ће, уколико пресуда Суда у Стразбуру буде позитивна, то охрабрити друге породице да наставе са утврђивањем одговорности федералне стране и Међународне комисиjе за нестала лица у процесу тражења несталих Срба.

Он jе рекао да jе довољан доказ за Суд у Стразбуру да jе нестало лице на простору Федерациjе БиХ и да га jе Међународни комитет Црвеног крста верификовао као нестало.

Митровић каже да jе процес тражења несталих Срба потпуно стао и да jе на сцени “проjектовани принцип ексхумациjа и идентификациjа” на штету српских жртава рата.

Он jе подсjетио да jе у децембру 2010. године Европска комисиjа први пут издала саопштење о “збрињаваjуће малом броjу идентификациjа српских жртава несталих у БиХ”.

“То нажалост потврђуjе податак да jе од оснивања Института за нестала лица БиХ 2008. године на годишњем нивоу идентификовано 25 Срба”, рекао jе Митровић.

Он jе додао да jе за пет година рада Института идентификовано укупно 160 лица српске националности, док jе приjе његовог оснивања годишње идентификовано 320 Срба.

Извор: РТРС

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: