fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Radojičić: BiH krši ljudska prava porodica nestalih

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/radojcic.jpg

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić očekuje da će Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donijeti presudu da je BiH prekršila ljudska prava porodica nestalih iz Srpske, jer ništa nije činila ili je učinila nedovoljno na traženju nestalih Srba.

Radojičić je nakon sastanka sa predsjednikom Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljkom Mitrovićem, rekao da su porodice nestalih iz Srpske podnijele 88 aplikacija Sudu u Strazburu protiv BiH za povrede njihovih prava.

Radojičić je rekao novinarima da je ovo tek početak postupka, jer se na spisku nestalih iz Republike Srpske još vodi više od 1.600 lica.

On je naveo da porodice nestalih iz Republike Srpske, koje su pronašle svoje najmilije, pod određenim pravnim okolnostima, takođe, mogu da se pojave sa aplikacijama pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Radojičić je podsjetio da su ove apelacije rezultat zajedničkog napora Organizacije porodica poginulih i Narodne skupštine Republike Srpske da se iskoristi ovaj pravni lijek da bi se ubrzao proces traženja nestalih Srba, te izvršio pritisak i natjerale institucije BiH da rade na pronalaženju nestalih lica.

On je pojasnio da je ovdje riječ o slučajevima u kojima nestali nisu pronađeni, a postoje presude Ustavnog suda BiH po apelacijama nakon kojih nije bilo nikakvog činjenja niti vođenja istraga, pronalaženja nestalih lica i gdje ne postoji nikakav domaći pravni lijek kojim bi porodice nestalih mogle bilo šta da učine unutar BiH.

Mitrović je rekao da je Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila za podnošenje aplikacija pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu prikupila oko 1.500 stranica različitih podataka i obrazaca.

On je rekao da je Republička organizacija uspjela podnijeti aplikacije uz podršku predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i stručnih ljudi sa banjalučkog Pravnog fakulteta.

Mitrović je naveo da će Republička organizacija nastaviti sa prikupljanjem dokumentacije po drugim segmentima, jer će, ukoliko presuda Suda u Strazburu bude pozitivna, to ohrabriti druge porodice da nastave sa utvrđivanjem odgovornosti federalne strane i Međunarodne komisije za nestala lica u procesu traženja nestalih Srba.

On je rekao da je dovoljan dokaz za Sud u Strazburu da je nestalo lice na prostoru Federacije BiH i da ga je Međunarodni komitet Crvenog krsta verifikovao kao nestalo.

Mitrović kaže da je proces traženja nestalih Srba potpuno stao i da je na sceni „projektovani princip ekshumacija i identifikacija“ na štetu srpskih žrtava rata.

On je podsjetio da je u decembru 2010. godine Evropska komisija prvi put izdala saopštenje o „zbrinjavajuće malom broju identifikacija srpskih žrtava nestalih u BiH“.

„To nažalost potvrđuje podatak da je od osnivanja Instituta za nestala lica BiH 2008. godine na godišnjem nivou identifikovano 25 Srba“, rekao je Mitrović.

On je dodao da je za pet godina rada Instituta identifikovano ukupno 160 lica srpske nacionalnosti, dok je prije njegovog osnivanja godišnje identifikovano 320 Srba.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: