fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Putin o „vakcini“ protiv nacističkog virusa

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/andrej-fajgelj.jpg

Aušvic su oslobodili naoružani ruski vojnici. Ako danas želimo da stanemo na put nacizmu, recept je isti.

Naši narodi su zajedno srušili zločinačku ideologiju čovekomrzaca koja je pretila postojanju civilizacije – izjavio je u intervjuu za beogradsku Politiku uoči posete Srbiji predsednik RF Vladimir Putin. Ruski lider će učestvovati u svečanostima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda od fašističkih okupatora.

U razgovoru za Glas Rusije direktor Kulturnog centra Novog Sada, potpredsednik „Treće Srbije“ dr. Andrej Fajgelj, podsetio je da antifašistički diskurs ne gubi svoju aktualnost kako za naše zemlje, tako i za čitavu Evropu.

Poseta je veoma bitna. Naši narodi su se uvek zajedno borili za slobodu protiv okupatora. Kao što je poznato, i Rajevski, lik po kojem je napisan Tolstojev grof Vronski, ostavio je svoje kosti u Srbiji u borbi protiv Turaka. To je nešto što traje mnogo pre 1944. godine, a što se nažalost nastavlja i nakon Drugog svetskog rata, jer pretnje našoj slobodi još uvek nisu prestale. Nacističke trupe iz Drugog svetskog rata danas imaju svoje naslednike širom Evrope, ne samo u Ukrajini i Baltičkim državama, već i u Hrvatskoj koja je članica EU mase od 100 hiljada ljudi uzvikuju nacistički pozdrav Za dom spremni! To ispunjava jezom do kostiju. Sa velikom nadom gledamo u Rusiju, jedinu svetsku silu koja jasno i glasno ustaje protiv nacizma. Očekujem da će se i ostatak sveta pridružiti Rusiji, a naročito Evropa, koja je propatila i dobro zapamtila užase rata. Podsećam da su u Jalti, uprkos komunizmu, zajednički jezik uspeli da nađu Ruzvelt, Čerčil i Staljin. I nije mi jasno zašto to nije moguće danas kada više nema komunizma.

Vladimir Putin takođe govori o tome da je „vakcina“ od nacističkog virusa, izrađena na Nirnberškom procesu, kod nekih država već prestala da deluje. Šta prema vašem mišljenju treba učiniti za izradu nove?

Aušvic nisu oslobodili pravnici, nisu političari, nisu borci za ljudska prava. Aušvic su oslobodili naoružani ruski vojnici. Ako danas želimo da stanemo na put nacizmu, recept je isti. Javna debata će nas dovesti do jedne mere, ali ako mi nismo spremni da se protiv nacizma odlučno borimo, nećemo moći da ga pobedimo.

Među zemlje u kojima je vakcina prestala da deluje Vladimir Putin je naveo i Ukrajinu. Pokretačka snaga antiustavnog prevrata u toj zemlji bili su nacionalisti i druge radikalne grupacije – izjavio je Putin. Kao se vi odnosite prema dešavanjima u Ukrajini?

Mi sa velikom strepnjom posmatramo povampirenje naslednika nacista koji su bili jedni od najaktivnijih saradnika u Holokaustu. Njihova obeležja, njihove tradicije se sada slave, umesto da nose večnu sramotu i to je nešto sa čim se i mi na ovim krajevima identifikujemo, jer smo stradali od iste zločinačke ruke.

 

Izvor: Glas Rusije

Vezane vijesti:

Andrej Fajgelj: Apel novinarima Radio-televizije Vojvodine

FAJGELj: EU TOLERIŠE IZLIVE MRŽNjE PREMA SRBIMA

Govor direktora Kulturnog centra Novog Sada Andreja Fajgelja na vojvođanskoj premijeri filma ”Kad svane dan” Gorana Paskaljevića

Antisrpski fašizam

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: