fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pusić: Proslava godišnjice Oluje nije slavlje stradanja ljudi

Izbjeglička kolona Srba iz Krajine

Izbjeglička kolona Srba iz Krajine


ZAGREB – Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izjavila je juče da su u završnici rata u Hrvatskoj stradali mnogi hrvatski Srbi, ali da proslava godišnjice Oluje nije slavljenje stradanja ljudi, nego dana kad je, kako je rekla, konačno poražena zločinačka politika tadašnjeg srpskog vođe Slobodana Miloševića.

Ministarka Pusić je to izjavila reagujući na odluku srpske vlade da 5. avgust počne da obeležava kao dan sećanja na stradale i prognane Srbe, kao što se obeležava Vidovdan i Dan proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, prenosi Hina.

„Niko ne slavi stradanje ljudi čega je bilo u završetku svih ratova pa tako i ovog. Sve nevine žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, koje je sve redom započela politika Slobodana Miloševića, zaslužuju žaljenje, saučešće i poštovanje, ali zločinačka Miloševićeva politika koja je počela rat 5. avgusta 1995. u Hrvatskoj je definitivno poražena i okončana”, rekla je Pusić.

Prema njenim rečima, cinjenica je da su u završnici rata, koji je Milošević vodio u Hrvatskoj, stradali i mnogi hrvatski i bosansko-hercegovački Srbi.

„Žrtve su, nažalost, sastavni deo svakog rata”, navodi se u izjavi i ponavlja da je taj rat počela tadašnja Srbija.

„Svaki je izgubljeni život tragedija, a Miloševićevo započinjanje tih ratova je zločin”, rekla je Pusić naglašavajući da to treba reći, a ne „potpirivati netrpeljivost” među narodima.

„I mi bismo danas mogli da govorimo o masi srpskih zločina nad Hrvatima i Bošnjacima, ali govorimo o zločinima politike Slobodana Miloševića. Razlog takvog našeg stava je razumevanje da današnja politika treba da otvori prostor slobode, šansi i otvorenosti prema budućnosti novim generacijama i dalje potpirivati netrpeljivosti među narodima nije samo ponavljanje zločina iz prošlosti već i zagađivanje budućnosti”, dodala je hrvatska ministarka spoljnih poslova.

Ona smatra da bi svi trebalo da poštuju činjenicu da je Hrvatska 5. avgusta 1995. ponovo ujedinjena nakon višegodišnje okupacije i da je to dan kada je Hrvatska, koja je četiri godine bila presečena i okupirana Miloševićevom vojskom i milicijama, podvukla je. ponovno ujedinila svoju teritoriju.

„To je omogućilo završetak rata i to je ono što Hrvatska slavi i što bi svi trebalo da poštuju”, rekla je Pusić.

 

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

NAPOKON: Spomenik žrtvama „Oluje“ u Beogradu – Jadovno 1941.

A. Vulin: Srbi u „Oluji“ bježali pred ustaškim generalom

Krajina je bila igračka etničkih čištača

stradanje srpske pravoslavne crkve u hrvatskoj u akcijama

Oluja – Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: