Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Pupovac se predomislio nakon pisma Vučiću

Datum objave: utorak, 24 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Siniša Ljubojević o sukobu Kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog narodnog veća. Pokazalo se da SNV želi da proda srpsku imovinu koja je godinama sticana

Prostorije SKD "Prosvjeta" u Zagrebu
Prostorije SKD “Prosvjeta” u Zagrebu

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

Novac koji je Vlada Srbije obezbedila SKD “Prosvjeta” iz Zagreba za plaćanje poreza na povraćaj oduzete zgrade, uplaćen je Poreskoj upravi, a stigao je sa računa Srpskog narodnog veća, a ne “Prosvjete”.

– Mi nismo ni znali da je novac uplaćen, sve se odigralo bez našeg znanja i o tome nas je obavestila Poreska uprava, a ne SNV – kaže za “Novosti” Siniša Ljubojević, predsednik “Prosvjete”.

Tako je na račun Poreske uprave leglo 150.000 evra koliko je obezbedila Vlada Srbije, ali i dodatnih 23.000 evra, koje je uplatio SNV. U međuvremenu se “zakuvalo” na relaciji SNV i “Prosvjete”, jer je u pozadini i velika igra ko će na kraju biti vlasnik zgrade u samom centru Zagreba, koja je nakon dugogodišnjih natezanja napokon vraćena “Prosvjeti”. I umesto da bude stavljena tačka na jednu veliku nepravdu, kada je država Hrvatska oduzela “Prosvjeti” zgradu i još za vraćanje zatražila i plaćanje poreza, za srpsko kulturno društvo sa dugogodišnjom tradicijom počeli su novi problemi. Naime, Vlada Srbije je donaciju od 150.000 evra dostavila na račun SNV-a, a onda je usledilo i pismo “Prosvjete” premijeru Aleksandru Vučiću.

– Naime, kada sam razgovarao sa Miloradom Pupovcem kako da nam dostave novac koji je Vlada Srbije predvidela da platimo taj porez i koji su došao na njihov račun, predsednik Srpskog narodnog veća insistirao je da potpišemo Sporazum o pozajmici. U tom Sporazumu je stajalo da oni nama posuđuju novac koji je Vlada Srbije predvidela za plaćanje poreza, a naša je obaveza bila da taj novac vratimo do 8. marta ove godine – kaže nam Ljubojević.

I zaista, u Sporazumu o kratkoročnoj pozajmici pravnim rečnikom sve je trebalo da bude regulisano na način da “Prosvjeta” vrati pare, jedino što taj Sporazum nije na kraju potpisan.

Siniša Ljubojević
Siniša Ljubojević

– Bilo je predviđeno i to da ukoliko ne vratimo “dug”, SNV može da proda našu imovinu direktnom pogodbom. Zapravo, pokazalo se da SNV želi da proda “Prosvjetinu” zgradu – tvrdi Ljubojević.

Nakon toga Ljubojević je napisao pismo Aleksandru Vučiću u kojem kaže da je reč o ucenjivačkom sporazumu sa krajnjim ciljem prodaje srpske imovine koja je godinama sticana. “Za povraćaj zgrade je uloženo mnogo truda i vremena da bi neko na ovakav način krčmio imovinu “Prosvjete”, piše u pismu koje je dobio Vučić.

Odmah, kad je pismo otišlo u Beograd, tvrdi Ljubojević, SNV je odustao od Sporazuma i uplatio direktno Poreskoj upravi pare i dodao 23.000 evra, iako Ljubojević kaže da to niko od njih nije tražio.

– Pupovac sa mnom više ne razgovara, jer mi zamera što sam pisao Vučiću – kaže nam predsednik “Prosvjete”.

VRATIĆEMO IM PARE

KAKO će se stvari dalje odvijati, niko u ovom času ne zna, jer postoji niz varijanti. Po jednoj, SNV će da traži da uđe u vlasništvo, dok u “Prosvjeti” čekaju da se Pupovac izjasni.

– Lično ću da zastupam stav da “Prosvjeta” treba da vrati 23.000 evra SNV-u, jer im to nismo ni tražili. A za 150.000 evra pomoći Vlade Srbije treba naći rešenje kroz proporcionalni udeo u vlasništvu ili prema dogovoru – kaže nam Ljubojević.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Pokrećemo srpski kulturni centar u Zagrebu | Jadovno 1941.

Siniša Ljubojević novi predsjednik SKD „Prosvjeta“ | Jadovno …

Ljubojević: Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top