Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pupovac se predomislio nakon pisma Vučiću

Datum objave: utorak, 24 januara, 2017
Veličina slova: A- A+

Siniša Ljubojević o sukobu Kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog narodnog veća. Pokazalo se da SNV želi da proda srpsku imovinu koja je godinama sticana

Prostorije SKD "Prosvjeta" u Zagrebu
Prostorije SKD “Prosvjeta” u Zagrebu

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA “NOVOSTI”

Novac koji je Vlada Srbije obezbedila SKD “Prosvjeta” iz Zagreba za plaćanje poreza na povraćaj oduzete zgrade, uplaćen je Poreskoj upravi, a stigao je sa računa Srpskog narodnog veća, a ne “Prosvjete”.

– Mi nismo ni znali da je novac uplaćen, sve se odigralo bez našeg znanja i o tome nas je obavestila Poreska uprava, a ne SNV – kaže za “Novosti” Siniša Ljubojević, predsednik “Prosvjete”.

Tako je na račun Poreske uprave leglo 150.000 evra koliko je obezbedila Vlada Srbije, ali i dodatnih 23.000 evra, koje je uplatio SNV. U međuvremenu se “zakuvalo” na relaciji SNV i “Prosvjete”, jer je u pozadini i velika igra ko će na kraju biti vlasnik zgrade u samom centru Zagreba, koja je nakon dugogodišnjih natezanja napokon vraćena “Prosvjeti”. I umesto da bude stavljena tačka na jednu veliku nepravdu, kada je država Hrvatska oduzela “Prosvjeti” zgradu i još za vraćanje zatražila i plaćanje poreza, za srpsko kulturno društvo sa dugogodišnjom tradicijom počeli su novi problemi. Naime, Vlada Srbije je donaciju od 150.000 evra dostavila na račun SNV-a, a onda je usledilo i pismo “Prosvjete” premijeru Aleksandru Vučiću.

– Naime, kada sam razgovarao sa Miloradom Pupovcem kako da nam dostave novac koji je Vlada Srbije predvidela da platimo taj porez i koji su došao na njihov račun, predsednik Srpskog narodnog veća insistirao je da potpišemo Sporazum o pozajmici. U tom Sporazumu je stajalo da oni nama posuđuju novac koji je Vlada Srbije predvidela za plaćanje poreza, a naša je obaveza bila da taj novac vratimo do 8. marta ove godine – kaže nam Ljubojević.

I zaista, u Sporazumu o kratkoročnoj pozajmici pravnim rečnikom sve je trebalo da bude regulisano na način da “Prosvjeta” vrati pare, jedino što taj Sporazum nije na kraju potpisan.

Siniša Ljubojević
Siniša Ljubojević

– Bilo je predviđeno i to da ukoliko ne vratimo “dug”, SNV može da proda našu imovinu direktnom pogodbom. Zapravo, pokazalo se da SNV želi da proda “Prosvjetinu” zgradu – tvrdi Ljubojević.

Nakon toga Ljubojević je napisao pismo Aleksandru Vučiću u kojem kaže da je reč o ucenjivačkom sporazumu sa krajnjim ciljem prodaje srpske imovine koja je godinama sticana. “Za povraćaj zgrade je uloženo mnogo truda i vremena da bi neko na ovakav način krčmio imovinu “Prosvjete”, piše u pismu koje je dobio Vučić.

Odmah, kad je pismo otišlo u Beograd, tvrdi Ljubojević, SNV je odustao od Sporazuma i uplatio direktno Poreskoj upravi pare i dodao 23.000 evra, iako Ljubojević kaže da to niko od njih nije tražio.

– Pupovac sa mnom više ne razgovara, jer mi zamera što sam pisao Vučiću – kaže nam predsednik “Prosvjete”.

VRATIĆEMO IM PARE

KAKO će se stvari dalje odvijati, niko u ovom času ne zna, jer postoji niz varijanti. Po jednoj, SNV će da traži da uđe u vlasništvo, dok u “Prosvjeti” čekaju da se Pupovac izjasni.

– Lično ću da zastupam stav da “Prosvjeta” treba da vrati 23.000 evra SNV-u, jer im to nismo ni tražili. A za 150.000 evra pomoći Vlade Srbije treba naći rešenje kroz proporcionalni udeo u vlasništvu ili prema dogovoru – kaže nam Ljubojević.

Autor: J. Kerbler

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Pokrećemo srpski kulturni centar u Zagrebu | Jadovno 1941.

Siniša Ljubojević novi predsjednik SKD „Prosvjeta“ | Jadovno …

Ljubojević: Izaslanik Božović se samo postavio zaštitnički u …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top