Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pupovac: Rešiti pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu

Datum objave: utorak, 10 aprila, 2018
Objavljeno u Kosovo
Veličina slova: A- A+

„Imate svu našu podršku u procesu koji vodite za bolji život Srba na Kosovu. Ta podrška je iskrena i na našu podršku možete računati bilo gde i bilo kada.

Trg bana Jelačića, Zagreb
Zagreb

Osećamo punu solidarnost sa našim narodom na Kosovu“, preneli su u tokom sastanka u Zagrebu predstavnici Srpskog narodnog veća na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem, potpredsedniku Vlade i ministru za zajednice i povratak u ostavci Daliboru Jevtiću, prenosi  RTK2.

Kako navode, tokom sastanka na kome su razmenjena mišljenja i iskustva o različitim sverama života Srba, istaknuto je još i da je vreme rešiti mnoga pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu.

„Srbi na Kosovu u zavisnosti od mesta do mesta žive teško. Činjenica je da se mi ovih dana suočavamo sa mnogo izazova i ja sam uveren da nam iskustva koje gospodin Pupovac i njegovi saradnici imaju mogu pomoći u smislu iznalaženja rešenja za određene probleme. Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je mir i stabilnost i sve suprotno onome što su ciljevi nekih drugih a to je da imamo nestabilnu situaciju“, kazao je Jevtić.

Kao znak učvršćivanja saradnje predstavnika Srba u Zagrebu sa predstavnicima Srba na Kosovu dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se definisati oblasti na kojima će se u budućnosti raditi kako bi položaj Srba bio bolji.

„Činjenica da smo dogovorili da ubuduće nastavimo intenzivno saradnju i ideja oko učvršćivanja partnerstva političkih predstavnika Srba u Zagrebu i na Kosovu je nešto što će veoma značiti. Ova poseta i današnji sastanak, kao i ono što će se dešavati i sutra će i te kako značiti u veoma bliskoj budućnosti nama na Kosovu“, podvukao je ministar Jevtić.

Tokom sastanka je više puta istaknuto da se Zajednica srpskih opština mora formirati i to na način kako je parafirano u Briselu. Rečeno je da ZSO nije pretnja nikom već način da se poboljša život Srba na Kosovu i da je interes ne samo Srba na Kosovu već celog društva. Još jednom je napomenuto da se događaj poput onog što se desio 26. marta, ne sme ponoviti, kao i to da se dijalogom moraju rešavati sva otvorena pitanja.

Rečeno je da je ubistvo Olivera Ivanovića težak zločin za koji se što pre moraju dobiti informacije o počiniocu.

Tokom sastanka je zaključeno da se moraju zaštiti sva kulturna nasleđa jer ona čuvaju identitet svakog naroda i od suštinkog su značaja za Srpski narod na Kosovu.

Ministar Jevtić će se sutra u Zagrebu susresti sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Izvor: Danas


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top