fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pupovac: Rešiti pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu

„Imate svu našu podršku u procesu koji vodite za bolji život Srba na Kosovu. Ta podrška je iskrena i na našu podršku možete računati bilo gde i bilo kada.

Trg bana Jelačića, Zagreb
Zagreb

Osećamo punu solidarnost sa našim narodom na Kosovu“, preneli su u tokom sastanka u Zagrebu predstavnici Srpskog narodnog veća na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem, potpredsedniku Vlade i ministru za zajednice i povratak u ostavci Daliboru Jevtiću, prenosi  RTK2.

Kako navode, tokom sastanka na kome su razmenjena mišljenja i iskustva o različitim sverama života Srba, istaknuto je još i da je vreme rešiti mnoga pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu.

„Srbi na Kosovu u zavisnosti od mesta do mesta žive teško. Činjenica je da se mi ovih dana suočavamo sa mnogo izazova i ja sam uveren da nam iskustva koje gospodin Pupovac i njegovi saradnici imaju mogu pomoći u smislu iznalaženja rešenja za određene probleme. Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je mir i stabilnost i sve suprotno onome što su ciljevi nekih drugih a to je da imamo nestabilnu situaciju“, kazao je Jevtić.

Kao znak učvršćivanja saradnje predstavnika Srba u Zagrebu sa predstavnicima Srba na Kosovu dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji kojim će se definisati oblasti na kojima će se u budućnosti raditi kako bi položaj Srba bio bolji.

„Činjenica da smo dogovorili da ubuduće nastavimo intenzivno saradnju i ideja oko učvršćivanja partnerstva političkih predstavnika Srba u Zagrebu i na Kosovu je nešto što će veoma značiti. Ova poseta i današnji sastanak, kao i ono što će se dešavati i sutra će i te kako značiti u veoma bliskoj budućnosti nama na Kosovu“, podvukao je ministar Jevtić.

Tokom sastanka je više puta istaknuto da se Zajednica srpskih opština mora formirati i to na način kako je parafirano u Briselu. Rečeno je da ZSO nije pretnja nikom već način da se poboljša život Srba na Kosovu i da je interes ne samo Srba na Kosovu već celog društva. Još jednom je napomenuto da se događaj poput onog što se desio 26. marta, ne sme ponoviti, kao i to da se dijalogom moraju rešavati sva otvorena pitanja.

Rečeno je da je ubistvo Olivera Ivanovića težak zločin za koji se što pre moraju dobiti informacije o počiniocu.

Tokom sastanka je zaključeno da se moraju zaštiti sva kulturna nasleđa jer ona čuvaju identitet svakog naroda i od suštinkog su značaja za Srpski narod na Kosovu.

Ministar Jevtić će se sutra u Zagrebu susresti sa mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem.

Izvor: Danas

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: