Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pupovac i Plenković na istom poslu. Čuvanja HDZ-a na vlasti

Milorad Pupovac treći puta pomaže HDZ-u. Prvi put je pomagao Franji Tuđmanu kod ustavnih promjena, drugi put je pomagao Sanaderu u jeku korupcije, a sada pomaže Andreju Plenkoviću u ostanku na vlasti.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

„Radimo s premijerom Andrejom Plenkovićem na istom poslu“, poručio je jutros Milorad Pupovac nakon konsultacija s predsjednicom Republike na Pantovčaku.

Nije to bilo neobično čuti od lidera hrvatske srpske manjine, pogotovo kad je riječ o saradnji s HDZ-om.

Pupovac je svojedobno radio i na ustavnim promjenama s Franjom Tuđmanom, nakon što je iz Hrvatske pobjeglo dvjesta hiljada Srba kojima je zahvaljujući Tuđmanovoj politici bio onemogućen povratak. Radio je s Ivom Sanaderom kad su iz Hrvatske pokradene milijarde kuna kroz korupciju i kriminal u vlasti u kojoj je njegova stranka uredno sljedila do samog kraja.

A sada radi s Plenkovićem na onome što je, kako reče jutros, premijeru „potrebno“, a manjine smatraju da je „nužno“.

Spomenuo je tu Agrokor preko kojeg se spašava ekonomski sistem od kolapsa, kao i „političku stabilnost“ koja ne smije biti narušena s narušenim susjedstvom, BiH i Makedonijom. Premda je tu istu stabilnost potkopao sam premijer smjenjujući ministre unutaršnjih poslova, pravosuđa i uprave.

Ali dobro, Pupovac uvijek uspijeva zorno pokazati kako na sebe preuzima sav teret svijeta i da jedino u njegovim stavovima leži dragocjeni grumen racionalnosti kojeg niko drugi ne prepoznaje.

Hoće li Pupovac podržavanjem Plenkovića u projektu izbacivanja Mosta možda pomoći zatiranju proustaških tendencija, govora mržnje, porasta netrpeljivosti, postrojavanja ustaša i nacista?

Ipak, bilo bi zgodno da je Pupovac objasnio na kojem to još poslu on kao predstavnik SDSS-a i lider kluba nacionalnih manjina radi s premijerom koji je upravo izazvao najveću političku krizu u zadnjih, eto, godinu dana.

 Uz bok s Hasanom

Jučer smo vidjeli da je na tom istom poslu Pupovac stao uz bok Zlatku Hasanbegoviću, Stevi Culeju i Bruni Esih. Je li to možda bio projekt međunacionalnog pomirenja?

Hoće li Pupovac s Plenkovićem zajednički prkositi desnici u HDZ-u, pacifikovati hadezeove jastrebove tako što će se uhvatiti s njima u kolo?

Hoće li Pupovac podržavanjem Plenkovića u projektu izbacivanja Mosta možda pomoći zatiranju proustaških tendencija, govora mržnje, porasta netrpeljivosti, postrojavanja ustaša i nacista? Onda je za početak svoju suradnju mogao usloviti skidanjem HOS-ove spomen ploče iz Jasenovca.

No, Pupovac se zasad očito ne želi zamarati takvim sitnicama, on gleda strateški. To su delikatna pitanja.

Hoće li Pupovac na ovaj način spasiti Srbe od provale radikalnog šovinizma, nabujalog upravo pod mandatom HDZ-a u protekle četiri godine? U periodu, sjetimo se, kad je Plenković sudjelovao na listi HDZ-a za Evropski parlament i prećutao izjavu nositeljice njegove liste Ruže Tomašić da je Hrvatska zemlja Hrvata, a svi ostali su gosti.

Pa time valjda i Srbi.

Platio ga suvim zlatom

Plenković, onaj kojeg bi Pupovac „platio suvim zlatom“, jednako tako prećutao je sve nedavne provale antisrpske retorike, govora mržnje i otvorenog huškanja. Nije izbacio Hasanbegovića, nije začepio usta Culeju, nije zaustavio Đakića, Esih i ekipu.

Ali kako Pupovac može raditi na tom poslu s HDZ-om u kojem još uvijek visoko figurira Milijan Brkić, čovjek koji je Pupovcu na njegovu nedavnu izjavu da se kao Srbin osjeća ugroženim u Hrvatskoj poručio „neka ode tamo gdje se neće osjećati ugroženim“.

Nije čak ni obećao da će HDZ promijeniti Statut Grada Vukovara i vratiti ćirilične ploče u taj grad gdje je Pupovčeva stranka s Kosoričinim HDZ-om, uz Karamarkov monitoring, sklopio pakt 2011.

Hoće li Pupovac sada dobiti priliku zapošljavati Srbe u državnim firmama u krajevima pod obnovom, snadbiti ih strujom i infrastrukturom, o čemu je govorio prije godinu dana? A ipak nije sve to uspio organizovati svih onih godina koliko je bio u paktu, savezu i koaliciji s Ivom Sanaderom.

Ne znamo, dakle, tačno na kojem su to zajedničkom poslu Pupovac i Plenković, osim da se on opet svodi za održavanje HDZ-a na vlasti.

Više nije ugrožen

U redu, logika nalaže da Srbi u ovakvoj Hrvatskoj ne mogu biti protivnik ovakvom HDZ-u. To je loše za njihovu egzistenciju. I da bi se Srbi najbolje mogli izboriti za svoje mjesto u hrvatskom društvu tako što će im u tome HDZ pomoći. Odnosno, što će im to omogućiti.

Ali kako Pupovac može raditi na tom poslu s HDZ-om u kojem još uvijek visoko figurira Milijan Brkić, čovjek koji je Pupovcu na njegovu nedavnu izjavu da se kao Srbin osjeća ugroženim u Hrvatskoj poručio „neka ode tamo gdje se neće osjećati ugroženim“.

Hoće li ga Pupovac sad poslušati? Sad kad su na istoj strani.

Pupovcu je, međutim, teško bilo što predbaciti. Jer, u jednom trenutku se pretvori u tronutu žrtvu međunacionalnih tenzija koja samo što se ne raspadne pod pritiskom, a u drugom, preuzme ulogu oportunističkog političara koji presuđuje o većini i sudbini koalicije, oglušuje se na sve prekršaje i silovanje procedure, na HDZ-ovo kupovanje i njegovo orkestriranje većine.

Ko bi ikada želio biti na istom poslu s ovakvim, ne baš reformiranim HDZ-om?

S Hasanbegovićem i Esih, s Brkićem i Jandrokovićem, uz pokroviteljstvo Šeksa, u zaleđu Sauhe i u sjeni HOS-ove ploče u Jasenovcu, Komisija za suočavanje s prošlošću, crnih radikala, probuđene mafije…

Sada Pupovac, spašavajući HDZ na vlasti, tumači kako on tim zapravo spašava Hrvatsku, njenu privredu, stabilnost, geostratešku sigurnost i tko zna što sve ne.

To sada očito, što bi rekao Plenković, „nije tema“.

Etnobiznis s HDZ-om

Zanimljivo, Pupovac se uvijek ljutio kad ga je ljevica, preko Ive Josipovića, optuživala za „etnobiznis“. Ali je uvijek nekako uspio preboliti kad ga je za to optuživao HDZ, a još lakše je podnio ulazak u „etnobiznis“ s HDZ-om.

Nemalo puta smo čuli od Pupovca kako se poziva na principe. Još više puta smo vidjeli kako se njegova politička pojava naprosto slama pod teretom principa za saborskom govornicom. Jedva je govorio od toliko pritiska.

I uvijek nađe neke nove principe pod kojima će se slamati u nekoj novoj konkretnoj situaciji.

Sada Pupovac, spašavajući HDZ na vlasti, tumači kako on tim zapravo spašava Hrvatsku, njenu privredu, stabilnost, geostratešku sigurnost i tko zna što sve ne. I morali bismo mu za to biti zahvalni.

A valjda će jednom doći trenutak kad će nas Pupovac spasiti od HDZ-a.

Autor: Tomislav Klauški

Izvor: 24 SATA

Vezane vijesti:

Šef DSS-a Jovica Radmanović: ‘Pupovac Srbe predstavlja …

Da bude još gore – Pupovac Stjepanu Mesiću dao nagradu za …

Pupovac je bio „omiljeni Srbin“ Tuđmana i HDZ-ovih vlada …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: