fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Pupovac: Asimilacija je najveća opasnost za Srbe u Hrvatskoj

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tribina-2.jpg

Kakav je položaj Srba danas u Hrvatskoj i da li je opravdana bojazan da će se nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji dogoditi sistematsko zanemarivanje potreba i problema najveće manjinske zajednice u Hrvatskoj, raspravljalo se večeras na tribini u Banjaluci koju je organizovalo Udruženje Jadovno 1941.

Položaj Srba u Hrvatskoj i dalje je težak, kaže predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, dodajući da se još radi na otklanjanju ratnih i poratnih teškoća, jačanju svojih institucija i odupiranju asimilaciji.

„Bolje je nego što je bilo juče, ali daleko od onoga kako mislimo da bi trebalo da bude“, ocijenio je Pupovac.

„Najmanje rezultata imamo kada je riječ o zapošljavanju. Ono što se dogodi u privatnom sektoru se dogodi, ali kada je u pitanju država nemamo rezultata. Imamo Akcioni plan, ali nemamo akciju“, rekao je Pupovac.

Pupovac očekuje da će, nakon ulaska Hrvatske u EU, Brisel, osim Zagreba, biti adresa na kojoj se mogu otvoriti pitanja Srba u Hrvatskoj.

On očekuje i napredak u razvoju područja u koja su se vratili Srbi i bolja rješenja u politici ravnomjernog razvoja.

Pupovac je ocijenio da je proces pristupanja i pregovora za ulazak Hrvatske u EU već uticao na rješavanje problema Srba u Hrvatskoj.

„Pitanja koja su inače čekala na rješavanje preko deceniju, a u nekim slučajevima i duže, počela su se rješavati. Neka su riješena, a neka su u postupku rješavanja“, rekao je Pupovac.

Posjeta Pupovca je veoma važan gest povjerenja i poštovanja, jer je Srpsko narodno vijeće u protekle tri godine podržalo sve njihove inicijative i akcije, poručuju iz Udruženja Jadovno.

„Zahvaljujući tome, o jadovničkom stradanju se sve više zna, ne samo u Hrvatskoj, BiH i Srbiji čiji su građani stradali na tom stratištu, nego i u Moskvi, Briselu, Jerusalimu…“, rekao je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja „Jadovno“.

Iz Hrvatske je tokom rata od 1991. do 1995. godine protjerano više od pola miliona Srba, dok su podaci o broju povratnika u Hrvatsku različiti. Pupovac je naveo da postoje dvije vrste podataka o broju Srba povratnika u Hrvatsku – zvanični podaci i oni koji se zasnivaju na istraživanjima i koji su bliži realnosti.

Prema zvaničnim u Hrvatsku se vratilo 136.000 Srba, dok podaci koji se zasnivaju na istraživanjima pokazuje da je riječ od 60. 000 do 70.000 Srba.

Tribina o položaju Srba u Hrvatskoj održana je u multimedijalnoj sali RTV doma, a prisustvovao joj je veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske početkom ’90-ih godina.

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

VIDEO: Prof. dr Milorad Pupovac, tribina u Banjoj Luci, 16.10.2012.

RTRS-Foto: „Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU“

Pupovac: Srbima u Hrvatskoj bolje, ali još nije dovoljno

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

Tribina: Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU

ODUPIRANjE ASIMILACIJI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: