Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Pupovac: Asimilacija je najveća opasnost za Srbe u Hrvatskoj

Datum objave: sreda, 17 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tribina-2.jpg

Kakav je položaj Srba danas u Hrvatskoj i da li je opravdana bojazan da će se nakon pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji dogoditi sistematsko zanemarivanje potreba i problema najveće manjinske zajednice u Hrvatskoj, raspravljalo se večeras na tribini u Banjaluci koju je organizovalo Udruženje Jadovno 1941.

Položaj Srba u Hrvatskoj i dalje je težak, kaže predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, dodajući da se još radi na otklanjanju ratnih i poratnih teškoća, jačanju svojih institucija i odupiranju asimilaciji.

“Bolje je nego što je bilo juče, ali daleko od onoga kako mislimo da bi trebalo da bude”, ocijenio je Pupovac.

“Najmanje rezultata imamo kada je riječ o zapošljavanju. Ono što se dogodi u privatnom sektoru se dogodi, ali kada je u pitanju država nemamo rezultata. Imamo Akcioni plan, ali nemamo akciju”, rekao je Pupovac.

Pupovac očekuje da će, nakon ulaska Hrvatske u EU, Brisel, osim Zagreba, biti adresa na kojoj se mogu otvoriti pitanja Srba u Hrvatskoj.

On očekuje i napredak u razvoju područja u koja su se vratili Srbi i bolja rješenja u politici ravnomjernog razvoja.

Pupovac je ocijenio da je proces pristupanja i pregovora za ulazak Hrvatske u EU već uticao na rješavanje problema Srba u Hrvatskoj.

“Pitanja koja su inače čekala na rješavanje preko deceniju, a u nekim slučajevima i duže, počela su se rješavati. Neka su riješena, a neka su u postupku rješavanja”, rekao je Pupovac.

Posjeta Pupovca je veoma važan gest povjerenja i poštovanja, jer je Srpsko narodno vijeće u protekle tri godine podržalo sve njihove inicijative i akcije, poručuju iz Udruženja Jadovno.

“Zahvaljujući tome, o jadovničkom stradanju se sve više zna, ne samo u Hrvatskoj, BiH i Srbiji čiji su građani stradali na tom stratištu, nego i u Moskvi, Briselu, Jerusalimu…”, rekao je Dušan Bastašić, predsjednik Udruženja “Jadovno”.

Iz Hrvatske je tokom rata od 1991. do 1995. godine protjerano više od pola miliona Srba, dok su podaci o broju povratnika u Hrvatsku različiti. Pupovac je naveo da postoje dvije vrste podataka o broju Srba povratnika u Hrvatsku – zvanični podaci i oni koji se zasnivaju na istraživanjima i koji su bliži realnosti.

Prema zvaničnim u Hrvatsku se vratilo 136.000 Srba, dok podaci koji se zasnivaju na istraživanjima pokazuje da je riječ od 60. 000 do 70.000 Srba.

Tribina o položaju Srba u Hrvatskoj održana je u multimedijalnoj sali RTV doma, a prisustvovao joj je veliki broj Srba izbjeglih iz Hrvatske početkom ’90-ih godina.

Izvor: RTRS

 

Vezane vijesti:

VIDEO: Prof. dr Milorad Pupovac, tribina u Banjoj Luci, 16.10.2012.

RTRS-Foto: “Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU”

Pupovac: Srbima u Hrvatskoj bolje, ali još nije dovoljno

Pupovac: Srbi u Hrvatskoj se odupiru asimilaciji

Tribina: Položaj Srba iz Hrvatske prije i nakon pristupanja EU

ODUPIRANjE ASIMILACIJI

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top