Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПУНЕ 24 ГОДИНЕ ОД СТРАДАЊА ЦАПРАШКИХ СРБА

Сисак

Сисак

Ових дана се навршаваjу 24 године од покоља цапрашких Срба у Сиску и околним мjестима, када jе у љето и jесен 1991. године убиjено наjмање 118 Срба, од коjих 97 цивила, међу коjима jе било 11 жена, саопштено jе из Документационо-информационог центра “Веритас”.

У овом злочину Срби су убиjани у кућама, на улици, на радним мjестима, а наjчешће одвођени на унаприjед припремљена мjеста као што су бивше љечилиште Јодно и некадашње бригадирско насеље ОРА, гдjе су мучени и на краjу ликвидирани, а лешеви бацани у Саву.

Од укупног броjа ликвидираних тек их jе 40 сахрањено, а за посмртним остацима осталих 78 и даље се трага.

Тужилаштво у Сиску jе у децембру 2006. године одбацило кривичну приjаву породица убиjених против “зенговаца” Ивице Ковачића, Владе Целчића, Круне Влашића и Милана Шубића за ратни злочин против српских цивила.

Тужбе породица убиjених за накнаду штете хрватски судови су одбили због застаре и недостатка доказа о учешћу припадника Хрватске воjске у, како jе речено “штетном догађаjу”, с тим да су породице држави дужне да надокнаде парничне трошкове коjи се крећу и до више хиљада евра.

Послиjе окончања пред хрватским судовима неки од тих поступака, по тужбама породица, доспjеле су и пред Европски суд у Стразбуру, али jош увиjек без коначне одлуке.

Породице убиjених Срба у цапрашким селима не губе наду да ће правда и за српске жртве бити барем дjеломично задовољена макар и са 24 године закашњења, истиче “Веритас”.

У саопштењу се подсjећа да се jедан од наjтежих злочина над Србима на подручjу општине Сисак десио се 22. августа 1991, у раним jутарњим часовима, када су припадници хрватсе полициjе и “зенги” ничим изазвани, у транспортерима са ознакама ЈНА “протутњали“ кроз српска села Блињски Кут, Кињачка, Брђане, Чакале, Блињска Греда, Бестрма и Трњани, пуцаjући насумице на све што се кретало, и када jе убиjено 15 Срба, а више десетина рањено.

Перо Црљеница jе убиjен на кућном прагу у Кињачкоj након што jе отворио капиjу и чекао сина Милоша да из гараже извезе ауто и да крену на посао у Сисак, гдjе jе и већина мjештана поменутих села радила.

Наjмлађа међу насумице убиjенима jе Жељка Боиновић, по занимању текстилна радница, коjа jе упуцана кроз прозор у соби у Трњанима, а гдjе jе живjела са баком Драгом и дjедом Милошем Вранешевићем.

Полицаjац Зоран Вранешевић, син убиjеног Младена Вранешевића, кренуо jе из Београда на сахрану оцу, али на спровод ниjе никада стигао, пошто су га четворица непознатих припадника резервног састава хрватске полициjе зауставили га на пункту у Одри, а потом убили три метка и оставили на обали Саве код Старог моста, гдjе jе пронађен након пет дана.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Заборављени злочин „Вукова“ из Сиска – Jadovno 1941.

ПРАВОСНАЖНА ОПТУЖНИЦА У СЛУЧАЈУ “СИСАК” – Jadovno …

Убиjен код Сиска, нађен краj Ковина – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: