fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/sabranje-najava.JPG

Udruženje građana Jadovno 1941. i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, organizuje Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku pod nazivom ,,Sjećanje nije dovoljno“. Sabranje će se održati 03.-05. oktobra 2014. na Kozari, u hotelu Monument.

Stradanje našeg naroda u XX vijeku, predstavlja snažnu kategoriju našeg nacionalnog identiteta i jedinstvenu sponu u procesu širokog dijapazona nacionalnih integracija. Usvajanje tog stradanja u trajno pamćenje našeg naroda, predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima u funkciji prevencije genocida.

Kultura sjećanja na pretke predstavlja značajan dio, kako kolektivnog, tako i identiteta svakog pojedinca. Odnos srpskog naroda prema žrtvama ratova iz dvadesetog vijeka predstavlja važnu sponu nacionalnog i kulturnog jedinstva, čiji potencijal do sada na žalost nije dovoljno iskorišten.

Udruženja, koja okupljaju entuzijaste, nacionalno odgovorne pojedince u vaninstitucionalnom, nevladinom sektoru, svojim djelovanjem daju specifičnu težinu uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti.

Imajući u vidu nepostojanje organizovanijeg djelovanja na srpskom kulturnom prostoru, kako u zemlji tako i u inostranstvu, nameće se potreba umrežavanja i koordinisanog djelovanja udruženja u ovoj oblasti, što smatramo suštinski važnim za očuvanje srpskog identiteta.

Stremeći tom cilju, na legendarnoj Kozari, mjestu stradalničke prošlosti srpskog naroda, organizuje se Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

Planirano je učestvovanje predstavnika dvadeset najznačajnijih organizacija i pojedinaca iz Srbije, Srpske i Hrvatske, koji se bave očuvanjem sjećanja na srpske žrtve ratova dvadesetog vijeka.

Tokom tri dana, planira se predstavljanje organizacija i usvajanje Protokola o saradnji a biće održana i predavanja iz oblasti istorijske nauke, kulture sjećanja i memorijalizacije.

Svečano otvaranje sabranja biće u subotu 04. oktobra 2014, u 09:30 časova.

Pozivamo sve naše prijatelje, saradnike i sve druge zanteresovane da nam se pridruže u subotu na Kozari.

 

Predsjednik organizacionog odbora                                    U Banjoj Luci, 24. septembra 2014.

Dr Dušan J. Bastašić

 

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: