Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku

Datum objave: sreda, 24 septembra, 2014
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/sabranje-najava.JPG

Udruženje građana Jadovno 1941. i Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, organizuje Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u XX vijeku pod nazivom ,,Sjećanje nije dovoljno“. Sabranje će se održati 03.-05. oktobra 2014. na Kozari, u hotelu Monument.

Stradanje našeg naroda u XX vijeku, predstavlja snažnu kategoriju našeg nacionalnog identiteta i jedinstvenu sponu u procesu širokog dijapazona nacionalnih integracija. Usvajanje tog stradanja u trajno pamćenje našeg naroda, predstavlja ne samo dužan odnos prema našim precima nego i odgovoran odnos prema budućim pokoljenjima u funkciji prevencije genocida.

Kultura sjećanja na pretke predstavlja značajan dio, kako kolektivnog, tako i identiteta svakog pojedinca. Odnos srpskog naroda prema žrtvama ratova iz dvadesetog vijeka predstavlja važnu sponu nacionalnog i kulturnog jedinstva, čiji potencijal do sada na žalost nije dovoljno iskorišten.

Udruženja, koja okupljaju entuzijaste, nacionalno odgovorne pojedince u vaninstitucionalnom, nevladinom sektoru, svojim djelovanjem daju specifičnu težinu uspostavljanja adekvatnog odnosa prema prošlosti.

Imajući u vidu nepostojanje organizovanijeg djelovanja na srpskom kulturnom prostoru, kako u zemlji tako i u inostranstvu, nameće se potreba umrežavanja i koordinisanog djelovanja udruženja u ovoj oblasti, što smatramo suštinski važnim za očuvanje srpskog identiteta.

Stremeći tom cilju, na legendarnoj Kozari, mjestu stradalničke prošlosti srpskog naroda, organizuje se Prvo sabranje udruženja potomaka i poštovalaca srpskih žrtava ratova u 20. vijeku.

Planirano je učestvovanje predstavnika dvadeset najznačajnijih organizacija i pojedinaca iz Srbije, Srpske i Hrvatske, koji se bave očuvanjem sjećanja na srpske žrtve ratova dvadesetog vijeka.

Tokom tri dana, planira se predstavljanje organizacija i usvajanje Protokola o saradnji a biće održana i predavanja iz oblasti istorijske nauke, kulture sjećanja i memorijalizacije.

Svečano otvaranje sabranja biće u subotu 04. oktobra 2014, u 09:30 časova.

Pozivamo sve naše prijatelje, saradnike i sve druge zanteresovane da nam se pridruže u subotu na Kozari.

 

Predsjednik organizacionog odbora                                    U Banjoj Luci, 24. septembra 2014.

Dr Dušan J. Bastašić

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top