fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prvi pješadijski bataljon obilježio Vidovdan

U Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara u banjalučkom naselju Lazarevo danas je obilježen Vidovdan, krsna slava Prvog pješadijskog bataljona Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga /OS/ BiH i Vojske Republike Srpske /VRS/.

U Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara u banjalučkom naselju Lazarevo danas je obilježen Vidovdan, krsna slava Prvog pješadijskog bataljona Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga /OS/ BiH i Vojske Republike Srpske /VRS/.
Parastos u crkvi Lazarica Foto: SRNA

Komandant ovog bataljona Savo Vidaković naveo je da pripadnici ove vojne formacije godinama baštine i njeguju tradicije VRS, te pokazuju zajedništvo sa narodom.

On je rekao novinarima da je Vidovdan važan ne samo za bivše borce VRS, već i sadašnje pripadnike OS BiH iz reda srpskog naroda.

General VRS Dragomir Keserović istakao je da je značajno obilježavati Vidovdan, kako se ne bi zaboravilo djelo VRS, koja je zajedno sa narodom i političkim rukovodstvom izgradila Srpsku.

„Srpska je tvorevina koja ima perspektivu i bez koje nama ne bi bilo opstanka na ovom prostoru“, poručio je Keserović.

On je naglasio da je Vidovdan dan velikog stradanja, ali i nade i vaskrsenja srpskog naroda.

„Kroz istoriju smo se mnogo puta pozivali na Vidovdan i kosovske junake. Mislim da je VRS dostojna da tu slavu slavi kao svoju. Iako danas nema VRS, ovakvi dani pokazuju da ona živi u mislima i srcima boraca, porodica poginulih boraca i naroda“, kaže Keserović.

U Crkvi Svetog Velikomučenika kneza Lazara sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve služilo je ranije, povodom krsne slave Prvog pješadijskog bataljona i VRS, Svetu arhijerejsku liturgiju, kao i parastos srpskim vojnicima poginulim od Kosovskog boja do danas.

Tim povodom osveštano je i slavsko žito i kolač, a organizovan je slavski ručak.

Obilježavanju krsne slave prisustvovali su i predstavnici MUP-a Srpske, udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Gradske uprave Banjaluka, bivši pripadnici VRS i brojni građani.

Pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka OS BiH Vidovdan su tradicionalno obilježili i u kasarni „Kozara“ sa sveštenstvom i vjernicima Srpske pravoslavne Crkvene Opštine Lazarevo.

Centralna proslava Vidovdana, krsne slave VRS i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka održava se na Ravnoj Romaniji u opštini Sokolac, a obilježavanju prisustvuju najviši funkcioneri Srpske.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: