fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

PRVI PARASTOS ZA SVE POGINULE U SPOMEN-SOBI

 Polaganje vijenaca kod crkve u selu Karno

Polaganje vijenaca kod crkve u selu Karno

U Spomen-sobi za poginule srpske borce i civile danas je prvi put služen parastos za svih oko 500 poginulih Srba sa područja srebreničke opštine među kojima je i 45 koji se još vode kao nestali, jer nisu pronađeni ni više od dvije decenije od njihovog nestanka.

U Boračkoj organizaciji ove opštine kažu da su do sada služeni parastosi u mjestima većih stradanja srpskih boraca i civila kao što su Karno, Ratkovići, Brežani, Zalazje, Krnjići, Podravanje i Skelani, ali da su odlučili da svake godine organizuju centralni parastos za sve poginule Srbe u posljednjem ratu i tako im jednom godišnje odaju zajedničku zahvalnost i pomenu njihova imena.

Od oko 500 poginulih iz ove opštine više od polovine bili su civili, među kojima nekoliko desetina žena.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović izjavio je da je prema Programu obilježavanja godišnjica srpskog stradanja u ovoj lokalnoj zajednici danas služen parastos u manastiru Karno za Srbe sa tog područja koji su ubijeni na početku rata, od kojih su neki bili zarobljeni i nakon višednevne torture i mučenja ubijeni tupim predmetima, a još niko za to nije odgovarao.

„U Spomen-sobi služen je parastos svim našim saborcima i ubijenim srpskim civilima iz ove sredine. Za zločine nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao i institucije Republike Srpske i boračka udruženja proizašla iz rata neće nikada odustati od traženja istine i procesuiranja počinilaca zločina nad pripadnicima našeg naroda“, rekao je Milovanović.

To je potvrdila i zamjenik načelnika ove opštine Biljana Rakić.

„Danas smo se pomolili za pokoj duša svih srpskih žrtava, odnosno onih koji su dali živote za našu današnju slobodu i oni nas obavezuju da istrajemo u borbi za pravdu i odgovornost onih koji su počinili zločine nad našim najdražima“, rekla je Rakićeva koja je dijete poginulog srpskog borca.

Rakićeva je istakla da vjeruje u institucije Republike Srpske i da one neće prepustiti zaboravu srpska stradanja i sve što se desilo u posljednjem ratu i da će prije ili kasnije istina biti dokazana i pravda zadovoljena, jer bez toga ne može biti povjerenja i stabilnog mira na ovim prostorima.

Danas je rečeno da će danas započeta tradicija održavanja parastosa za sve poginule srebreničke Srbe biti nastavljena i održavana svake godine u Spomen-sobi.

U Spomen-sobi cvijeće su položili Srbi iz opštinske administracije i predstavnici oštinske Boračke organizacije.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Miloš Milojević: Prikaz knjige „Srpske žrtve Srebrenice …

SREBRENICA: PREŽIVJELI SVJEDOČE O MUSLIMANSKIM …

Srebrenica, Bratuac: Parastosi za ubijene srpske civile …

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: