Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Прва трибина СПО(Ј)И у Србији

Датум објаве: среда, 3 октобра, 2012
Величина слова: A- A+

У петак, 28. септембра 2012. године, одржана jе прва трибина Српске православне омладине Инсбрук – СПО(Ј)И у отаџбини Србиjи. Овде jе конкретно реч о промоциjи сва три досадашња издања „Информативног и интеграционог часописа Споjи!“, коjа jе одржана у Петровцу на Млави и то под покровитељством Министарства културе и информисња Републике Србиjе уз подршку Срдење школе „Младост“.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/spoji.jpg

 

Говорници прве трибине Омладинске организациjе СПО(Ј)И у Србиjи, коjа jе одржана у Средњоj школи „Младост“ у Петровцу на Млави, били су Дарко Прокић, jедан од активиста СПО(Ј)И у Србиjи, директорка школе, госпођа Јадранка Цветковић, као и мр Радован Калабић, књижевник, историчар и публициста из Београда и господин Драган Коларевић, помоћник Министра културе и информисања у Влади Републике Србиjе.

 

Промоциjу часописа „Споjи!“ у Србиjи, на коjоj jе присуствовао значаjан броj гостиjу из Петровца на Млави и околине, отворио jе Дарко Прокић испред Омладинске организациjе СПО(Ј)И. Он jе у свом излагању у кратким цртама свим присутнима представио наjважниjе детаље првог српског омладинског часописа у Аустриjи, коjи jе покренула Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И у октобру 2010. године.

Часопис „Споjи!“ има за циљ да информише српску омладину и остале Србе, како у диjаспори, тако и у нашоj отаџбини о важним питањима у вези са очувањем српског jезика и писма, српске историjе и традициjе, српске културе и духовности и да им приближи светосавску и православну веру, а све са циљем да се тако поjача и прошири борба за очување српског националног, културног и духовног идентитета.

 

Изнето jе да jе сваки броj часописа посвећен посебноj теми, а да су истовремено сталне рубрике „Култура“, „Историjа“, „Православље“ и „Интеграциjа“ од великог значаjа, као и да jе jедан већи део садржаjа на немачком или енглеском jезику, како би и остале добронамерне народе упознали са нашим деловањем и тако даље радили на исправљању искривљеног рама са сликом Србиjе у свету.

Речено jе и да часопис излази два пута годишње о православним празницима и да се штампа у српскоj штампариjи „Стоjадиновић“ у Петровцу на Млави, што представља и подршку нашим малим предузетницима у отаџбини.

 

За сам краj свог излагања, Дарко jе напоменуо да се часопис може набавити у скоро свим Храмовима СПЦ у Аустриjи, као и у Немачкоj, а да ће га од наредног 4. броjа, коjи излази 21. новембра на Аранђеловдан, са главном тематиком „Борба против беле куге“, бити и у поjединим Храмовима у Канади и у САД. За сада се у Србиjи може набавити у Храму у Петровцу на Млави, као и у неким Храмовима у Нишу, а наjважниjе jе у томе, што jе сав приход од часописа намењен наjугрожениjим српским породицама коjима помажемо кроз хуманитарне акциjе на просторима бивше Југославиjе. Часопис „Споjи!“ се такође може наручити путем е-поште casopis.spoji@gmail.com и биће достављен на кућну адресу.

Након уводног говора Дарка Прокића, реч jе преузела директорка гимназиjе „Младост“, Јадранка Цветковић, коjа jе као домаћин поздравила све присутне госте и пожелела им срдачну добродошлицу, а коjоj се овом приликом jош jедном захваљуjемо на великоj подршци приликом организациjе прве трибине СПО(Ј)И у нашоj отаџбини.

После уводних говора уследио jе главни део промоциjе у оквиру коjег су предавачи мр Радован Калабић и господин Драган Коларевић изнели своjа мишљења о овом проjекту омладине из диjаспоре и матице.

 

Као прво jе магистар Калабић, као jедан од аутора у свим досадашњим издањима часописа „Споjи!“ представио главне теме првог, другог и трећег броjа, а то су: „Млада историjа младог удружења – 2 године СПО(Ј)И“ са главном темом „СПО(Ј)И и српски патриотски НВО сектор”, затим „Понос српског бића, наша jе ЋИРИЛИЦА!“ са главном темом „Очување ћирилице“ и актуелно издање „ПОВРАТАК – Зашто jе важно да се вратимо своjим коренима и отаџбини?“ са главном темом „Одлив становништва и младих и вредних снага из српских земаља у иностранство и како их и зашто вратити“.

Господин Калабић jе свим присутнима на наjбољи могући начин у наjважниjим цртама приближио главне теме првих издања часописа „Споjи!“, мада jе потребно издвоjити за свако издање наjмање jедну посебну трибину.

 

Завршница предавачког дела припала jе господину Драгану Коларевићу, помоћнику Министра културе и информисања Републике Србиjе, коjи jе свим присутнима обjаснио од каквог су значаjа проjекти младих попут часописа „Споjи!“, jер имаjу за циљ да очуваjу српски културни, духовни и национални идентитет, како у диjаспори, тако и у расеjању, а уз то спаjаjу Србе широм планете и представљаjу Србиjу и српски народ на наjбољи могући начин у разним краjевима диjаспоре где год се налазили. Зато jе господин Братислав Петковић, министар културе и информисања Републике Србиjе и примио Српску православну омладину Инсбрук – СПО(Ј)И почетком августа 2012. године у свом кабинету, jер заправо њихова дела говоре о њиховим намерама и њиховом раду и зато ће Министарство културе и информисања Републике Србиjе подржавати Омладинску организациjу СПО(Ј)И, не само у моралном смислу, већ ће и финансиjски подржати наше проjекте у будућности.

Затим су предвачи одговарали на разна питања присутних гостиjу, након чега jе уследило дружење у приjатељскоj атмосфери у холу гимназиjе „Младост“ у Петровцу на Млави.

 

Интересантно jе напоменути и податак да jе на дан промоциjе часописа „Споjи!“ у Петровцу на Млави, на нашу адресу е-поште стигло писмо подршке од Јалтинских Срба из Украjине, коjе jе послао господин Недељко Курилић у коjем између осталог пише: „Пренесите поздраве  из историjске Јалте вашим гостима, коjи на високом нивоу могу да предузму конкретне мере да се донесу Закони о jезику, да се српско писмо озакони у Србиjу, да буде понос српског бића, управо како ви у свом слогану кажете. Ћирилица jе наjjача сила коjа спаjа све србе, па и све словенске православне народе.

Ја сам овде обавестио Козачку организациjу о вашим активностима, они су одушевљени вашим акциjама за спас и уjедињење српског народа, сагласности по свим националним и државним питањима. Оцењуjемо да jе српска диjаспора толико jака, да jоj треба омогућити да игра наjзначаjниjу улогу у изградњи српског jединства.

Поздрав домаћинима Општини Петровац на Млави. Изабрали сте историjско место где расте  здраво младо поколење.

Посебан поздрав  цењеним предавачима, помоћнику Министра културе Коларевићу и магистру Радовану Калабићу, књижевнику и историографу. Познато нам jе да су се заузели за препород српске културе. Данас они  носе барjак препорода и треба да их свестрано подржимо.“ 

 

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И овом приликом жели jош jедном да упути речи захвалности нашим цењеним предавачима, магистру Калабићу и господину Коларевићу, као и Министарству културе и информисања Републике Србиjе, директорки СШ „Младост“ Јадранки Цветковић, затим ТВ „Руф“ и ТВ „Млава“ из Петровца на Млави и Радиjу Петровац, коjи су испратили цео догађаj и наравно свим присутним гостима, коjи су увеличали премиjерну трибину СПО(Ј)И у матици Србиjи. Посебно смо захвални и свим донаторима, коjи су своjим донациjама обезбедили часопис „Споjи!“ на хуманитарном штанду после промоциjе и тако помогли да се на краjу заjедничким снагама сакупе 10.930 динара за помоћ вишечланим срспким породицама у невољи на просторима бивше Југославиjе.

Како радили тако нам Бог помогао,

Српска православна омладина Инсбрук – СПО(Ј)И

 

Извор: СПО(Ј)И
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top