fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Prva ekshumacija nakon oslobađajuće presude Gotovini

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/ekshumacija-oluja.jpg

Od 28. do 30. novembra iz zajedničke grobnice sa lokacije „Sveta Mara“ u Šibeniku ekshumirani su posmrtni ostaci 31 osobe, dok ih je 13 sa iste lokacije, čiji je identitet bio poznat, već ranije ekshumirano prema pojedinačnim zahtjevima porodica žrtava.

Radi se o posmrtnim ostacima sjevernodalmatinskih Srba, uglavnom ubijenih u svojim kućama tokom i nakon akcije „Oluja“. Iako je u pitanju jedna od većih zajedničkih grobnica, za koju se znalo od marta 1996. godine, ekshumacija se odvijala uglavnom uz tišinu hrvatskih medija, što je bez sumnje u direktnoj vezi s nacionalnom pripadnošću žrtava.

Ovo je prva ekshumacija nakon izrečene pravosnažne oslobađajuće presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču u čijoj su zoni odgovornosti pobijeni i Srbi čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u Šibeniku.

Na gorblju „Sveta Mara“ pokopani su posmrtni ostaci sjevernodalmatinskih Srba, uglavnom ubijenih u svojim kućama. Tako su prema VERITAS-ovim podacima u selu Ićevo ubijene Bulaja Andrije Milka (1910) i njena kćerkaBulaja Stevana Draginja (1940), čije posmrtne ostatke je porodica već ranije ekshumirala i prenijela u porodičnu grobnicu. U selu Sonković ubijen je i Marić Mile Stevan (1915), djed australskog košarkaškog reprezentativca Aleksa Marića, čiji posmrtni ostaci su sve do danas bili pokopani na pomenutom groblju.

Na području sektora „Jug“ u akciji „Oluja“, prema VERITAS-ovim podacima, smrtno je stradalo 1.045 lica srpske nacionalnosti, među kojima 672 civila, od čega 291 žena, od kojih je do sada sahranjeno 593 lica, dok se 452 još vode kao nestali.

Počevši od 2001, dosad je na području sektora „Jug“ ekshumirano 549 posmrtnih ostataka (Knin 301, Gračac 154, Korenica 27, Gospić-Žitnik 49 i 18 sa pojedinačnih lokacija), od kojih je identificirano 414 osoba. Još nekoliko većih (59 u Zadru, 7 u Vrlici, 3 u Vodoteču) i pojedinačnih grobišta, sa više od 80 posmrtnih ostataka srpskih žrtava iz vremena „Oluje“, čeka ekshumacije.

AUTOR: Paulina Arbutina

 

Izvor: SNV

 

Vezane vijesti:

Iz grobnice u Šibeniku ekshumirano 11 staraca ubijenih u Oluji

Oluja

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: