fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Prva biografija Dragiše Vasića

Knjiga Miloša Timotijevića o srpskom intelektualcu i patrioti. Voleo je svoj narod, ali ga je često i kritikovao

Dragiša Vasić u uniformi
Dragiša Vasić u uniformi

Borba za srpsku nacionalnu ideju i demokratiju bila je okosnica života Dragiše Vasića, umetnika, pravnika, angažovanog intelektualca, političara, akademika, vojnika u svim ratovima od 1912. do 1945. godine. On je bio učesnik ili neposredni svedok najvažnijih događanja koja su potresala srpsko društvo u prvoj polovini 20. veka. Vasićeva ličnost i delatnost bile su izuzetne, kompleksne i protivrečne, baš kao i vreme u kome je živeo.

Zato je veliki događaj objavljivanje knjige „Dragiša Vasić i srpska nacionalna ideja“, istoričara dr Miloša Timotijevića, u izdanju „Službenog glasnika“. To je prva biografija velikog intelektualca i individualiste, svojevrstan priručnik za razumevanje našeg turbulentnog vremena koje je izdanak dramatične Vasićeve epohe, rečeno je na promociji u knjižari „Glasnik“.

– Ova knjiga otvara pitanje šta je to nacionalna ideja i zašto je ona kao „nazadna“ i danas na udaru „levičara“ i „modernista“ – rekao je istoričar dr Kosta Nikolić. – U stvari je obrnuto: reč je o sukobu kolektivizma, u koji su nas uveli komunisti, a koji traje i danas, sa individualizmom koji rađa napredne i moderne ideje. Vasić je radio upravo to, o tradiconalnim idejama razmišljao je na moderan način.

O Vasićevom individualizmu govore činjenice: u Prvi balkanski rat je ušao kao zakleti monarhista, a iz Velikog rata je izašao kao nepokolebljivi republikanac. U međuratnom periodu je na sudu branio istaknute komuniste Simu Markovića i Spasoja Stejića optuženog za atentat na kralja Aleksandra. U Drugom svetskom ratu bio je jedan od osnivača i ideolog ravnogorskog pokreta, zbog čega je sve do rehabilitacije 2009. bio pod stigmom zločinca.

– Vasić je voleo svoj narod, ali ga je i žestoko kritikovao – kaže Timotijević. – Bio je potpuno posvećen nacionalnoj ideji i demokratiji, ali nikada nije hteo da zarađuje na njima. Divio se britanskom liberalizmu i demokratiji, ali je bio protivnik povezivanja Srbije s Engleskom, svestan da se njeni interesi nikad neće poklopiti sa srpskim. Vasić se zalagao za povezivanje s Rusijom, čak i u vreme komunizma, jer je ovu ideologiju smatrao za prolaznu.

Istoričar Miloš Timotijević
Istoričar Miloš Timotijević

ARHIVI JOŠ ZATVORENI

Život Dragiše Vasića nije potpuno rasvetljen, jer neke tajne kriju još neotvoreni arhivi, kaže Miloš Timotijević:

– Vasić je odstranjen 1943. iz bliskog okruženja Draže Mihailovića na zahtev Britanaca, a samo se prtpostavlja razlog. Njegova lična prepiska s Mihailovićem u kojoj između ostalog kritikuje bahatost jednog broja komandanata i boraca JVuO završila je kod Aleksandra Rankovića, a ovaj ju je dao Dobrici Ćosiću. Ovaj je poklanja Miroslavu Krleži i tu joj se gubi trag. Krleža je pre rata često dolazio kod Vasića i pretpostavlja se da je u prepisci bilo nešto što je želeo da sakrije.

Autor: B. Subašić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Bećković: Srbija gata, a drugi odlučuju | Jadovno 1941.

Strašan nam je dželat oduzeo mladost | Jadovno 1941.

MILO LOMPAR: MIROSLAV KRLEŽA, OSIONI NEGATOR …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: