Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Proti oteli zemlju, a dali penziju

Datum objave: četvrtak, 23 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Potomcima Čedomira Čakarevića vraćena imovina. Posle 70 godina vraćeno 8,66 hektara njiva

Dušica Petrović / Čedomir Čakarević
Dušica Petrović / Čedomir Čakarević

Posle dve i po decenije obijanja pragova arhiva, sudova, opštinske i državne administracije, Dušica Petrović (87), penzionisani profesor srpskog jezika iz Beograda, uspela je da u ime osam potomaka sveštenika Čedomira Čakarevića (1870-1954), iz novovaroškog sela Štitkovo, vrati 8,66 hektara njiva, koje je partizanska vlast oduzela 1946. godine.

– Nije mi do imanja, jer sam stara i daleko od zavičaja, ali zbog svega što je učinjeno našoj porodici moram istrajati u tome da se zadovolji pravda – govorila je Dušica reporteru “Novosti” pre dve decenije.

Sada, kad je pravosnažnom presudom Agencije za restituciju, Područne jedinice u Kragujevcu, vraćena zemlja u polju Rujišta, pod Čemernicom, protina unuka ne krije zadovoljstvo:

– Presuda je moralna satisfakcija. Srećna sam što je posle 70 godina zemlja opet naša. Ali koliko sam samo imala neprijatnosti tražeći da se ispravi nepravda.

Vraćeno zemljište bilo je u posedu Zemljoradničke zadruge “Uvac”, iz Božetića, a tu je i 8,5 hektara šuma, koje je Zadruga nezakonito prodala privatnicima pre nekoliko godina. Dušica Petrović i još sedam naslednika – Milena Đurić, Slobodan Joksimović i Olga Martinović iz Beograda, Milica Jovanović iz Leskovca, Ana Lazić iz Ripnja i Darko i Predrag Joksimović iz Ontarija u Kanadi – spremaju tužbu za vraćanje i tog poseda ili plaćanje naknade.

Godinama tragajući za dokumentacijom, naslednici su saznali da je Mesni narodni odbor Štitkova doneo 8. februara 1946. godine “referat” o oduzimanju 17 hektara, jer “vlasnik nije zemljoradnik”. Samo mesec dana kasnije, Agrarni okružni sud u Novom Pazaru potvrdio je odluku, ostavljajući proti i porodici samo tri hektara zemlje.

* Kuća Čakarevića u Štitkovu
* Kuća Čakarevića u Štitkovu

– Tadašnje vlasti su u jednoj optužnici pominjale da je sveštenik Čedomir “narodni neprijatelj”! A da je bilo čime uprljao ruke i obraz – kako bi na Gospojinu 1949, u prisustvu zamenika ministra vera u Vladi Srbije i brojnog sveštenstva u Štitkovu dobio naprsni krst, donet iz manastira Mileševa. Kako je kao “narodni neprijatelj” 1949. godine dobio penziju od 9.500 dinara i pravo da svake godine ide na lečenje u banju – podseća unuka Dušica.

Hroničar podjavorskog kraja Boško Kopunović iz Užica kaže da je prota Čedomir sa 17 godina bio prvi učitelj u ilegalno otvorenoj školi u Štitkovu, a oltaru je služio 54 godine. Uz to, radio je kao poverenik Kraljevine Srbije u Starom Vlahu od 1887. do 1912. godine i bio veza sa krajevima pod Otomanskom carevinom, a učesnik je i Raoničke bune i Prvog balkanskog rata.

– Kao patrioti i narodnom tribunu, koji je organizovao otpor protiv zuluma aga i begova, prota Čakarević je dva puta bio na spisku Turaka za ubistvo, žandarmi Austrougarske su ga 1915. internirali u logor Ašah, gde je dočekao oslobođenje, a našao se i na nišanu ustaša za likvidaciju 1941. godine – naglašava Kopunović.

ORU FRONT I PARTIJA

U knjizi “Starovlaška umovanja” zapisana je anegdota:

Članovi mesnog narodnooslobodilačkog odbora saopšte svešteniku Čedu Čakareviću, iz Štitkova:

– Druže pope, od danas ne možeš da oreš njive u Rujištima!

– A ko će, braćo i komšije, da ih ore?

– Oraće front i partija!

Autor: D. GAGRIČIĆ

Izvor: NOVOSTI
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top