Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Prosvjetari da saznaju nove činjenice o holokaustu i genocidu u NDH

Datum objave: sreda, 5 aprila, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Docent Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović rekao je danas u Milićima na seminaru “Obrazovanje o Holokaustu, genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i prevenciji genocida” da bi na predavanjima širom Srpske nekoliko stotina prosvjetnih radnika trebalo da sazna niz novih činjenica o ovim istorijskim događajima.

Docent Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović u Milićima, na seminaru "Obrazovanje o holokaustu, genocidu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ i prevenciji genocida".
Goran Latinović – seminar Foto: SRNA

“Odlučeno je da svi profesori i nastavnici srpskog jezika i književnosti iz osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj prođu kroz ovaj seminar”, izjavio je novinarima Latinović.

Latinović očekuje da će polaznici seminara, u okviru postojećih nastavnih planova i programa u nastavnim jedinicama koje se odnose na ovo pitanje, da formiraju novi metodički pristup izučavanja te problematike.

On je dodao da je veoma važno pitanje pravilnog odnosa prema genocidu nad Srbima u NDH i Holokaustu uopšte, jer se tome do sada nije davala onakva pažnja kakvu zaslužuje.

“Ovakav seminar nikada nije organizovan u socijalističkoj Jugoslaviji, a do sada ni u Republici Srpskoj. Ovo je prvi put da pet predavača, pretežno istoričara, ima priliku da iznese nove činjenice”, istakao je Latinović.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru “Milutin Milanković” u Milićama Siniša Šešlija novinarima je izjavio da od seminara očekuje odgovore da li je potrebno nešto mijenjati u nastavnom programu kada je riječ o ovoj tematici.

“Ovo je dobar način da pokušamo shvatiti koliko je važno sjećati se i nositi to sjećanje u sebi kao pogonsku snagu napretka u građenju mirnijeg života”, rekao je Šešlija.

Organizatori seminara su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Pedagoški zavod Srpske, Centar za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih lica, te Filozifski fakultet iz Banjaluke.

Seminar o ovoj temi sutra će biti održan na Filozofskom fakuletu na Palama, a prekosutra u Trebinju.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Dr Goran Latinović …

Neoborivi dokazi o genocidu u NDH | Jadovno 1941.

Fondovi i zbirke Srpske pravoslavne crkve u hrvatskim …

Mr Goran Latinović: Srednjovjekovna Bosna bez Srba (1)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top