Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Proslava Blage Marije u Vrbici

Datum objave: utorak, 21 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

”Učinite vi što je do vas, a ja ću se za ostalo pobrinuti – poručio je Gospod okupljenom narodu, i vaskrsao Lazara” – tumačenje Jevanđelja, beseda o Lazarevoj suboti .

Svake godine se setim ovih reči kad se spremam na put za rodni kraj. Ima još naroda Livanjskog kraja koji nije zaboravio, pa neki dođu na parastos u Livno, neki u Gubin, Čaprazlije i Čelebić, a najviše ih je na slavi u Crnom Lugu za Ilindan.

Sabrasmo se i ove godine, ali čini mi se najteže je u Vrbičkoj parohiji. Da li zato što sv. Marija Magdalina – u narodu poznata kao mironosna Marija – pada 4. avgusta, pa većina ljudi dan ranije odlazi iz sela ove parohije? Da li zato što je ovaj praznik ustanovljen posle ovog zadnjeg rata pa nema tradiciju? Da li zato što su već i siti i napijeni?

Bilo kako bilo, oni koji su ove godine došli u Vrbicu, hramu Silaska Svetog Duha na Apostole, napojiše svoju dušu tamo gde im najviše prija. Potrudili su se parohijani da svoj hram urede kako valja, jer se vrata ove svetinje otvaraju tek nekoliko puta godišnje. Lazar Katić je i ove kao i prethodnih godina pokosio portu crkve, Aco Ivetić zameni svog ujaka pa ove godine pokupi pokošeno seno, Branko Vujčić pokosi put od Selina, a Sava Jović, Milka Kisić, Mara Jović Stolina, Sava Šunjka, Miladin Konjikušić, Svetlana, Uroš i Nikola Petrović ulepšaše crkvu, portu i parohijski dom, kao u najsrećnija vremena ove parohije.

U suton, okupani avgustovskim suncem, zadovoljni, sa vilama i grabljama na ramenima, ko u stara dobra vremena krenusmo kući, sa zebnjom hoće li sutra iko doći na bogosluženje. Možda će neko zameriti što pominjemo imena onih koji dadoše doprinos i izdvojiše vreme za ovaj posao, ali oni koji borave ”dole” u vreme Ilindanskih dana znaju koliko je teško izdvojiti vreme i sakupiti ljude da urade nešto zajedničko.

Pokretano lancem koji Sava Jović dariva i postavi, zazvoni zvono na Blagu Mariju sa Vrbičke crkve, sakupi se narod i pomoli za sebe i sve srpsko u ovom kraju. Mi učinismo šta je do nas, i verujemo da će nam i Gospod pomoći.

Dođi narode moj ponovo, dugo je odjekivalo Livanjskim poljem. Blago onom ko može da čuje!

Autor:Nikola Petrović

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Vezane vijesti:

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Imena žrtava ustaškog genocida u Livnu i okolini ljeta Gospodnjeg 1941.

Istorijska izložba o Srbima Livanjskog polja

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top