fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Проширена кроника геноцида

Војнић – „Радио сам свој сељачки и ковачки посао“; свједочанства геноцида у НДХ 1941-1945; Кордун, Банија, Горски Котар и Лика; друго проширено издање, у едицији Епархије Горњокарловачке и удружења Јасеновац – Доња Градина из Бања Луке, своју хрватску и прву промоцију имало је у петак, 12. маја, у Војнићу, вечер уочи обиљежавања 75. годишњице пробоја непријатељског, усташког обруча 1942. године на легендарној Петровој гори. 

Др Ђуро Затезало
Др Ђуро Затезало

Већег и бољег догађаја и најаве највеће кордунашке епопеје и пробоја обруча на Биљегу, који се увијек одржава код споменика на Петровцу, и није могло бити. Мала дворана у Дому културе у Војнићу била је претијесна да прими све заинтересиране за презентацију овог, најновијег хисторијског дјела познатог карловачког хисторичара др. Ђуре Затезала. Ово Ђурино дјело настајало је више деценија. Најприје је прије десетак година у издању СКД Просвјета изишло прво издање овог дјела, да би сада био објављен сав рад и материјал којег је др. Затезало сакупио током вишедеценијског истраживања.

Двије или три ствари треба рећи овом приликом: ни овог пута није било службених и званичних представника опћине Војнић, међу којима су и службени начелник као и његови српски замјеник и предсједник Опћинског вијећа. Како Новости неслужбено сазнају – службени представници опћине на челу са начелником Небојшом Андрићем присуствовали комеморацији на Блеибургу.

Присутне су поздравили Душан Црнковић, предсједник једног од два удружења антифашиста у Војнићу, Мирко Мартиновић у име српске заједнице и организатора, Саша Лончина у име Горњокарловачке епархије, Јанко Велимировић у име издавача, Весна Чулиновић Констатиновић и Весна Ивановић као рецензенти те аутор др. Ђуро Затезало. Рецензију др. Свете Ливаде је прочитала Тања Мркић.
Главну помоћ у издавању ове књиге је дао, како се чуло, Далибор Вишњић из Њемачке који је финанцирао излазак књиге. Од око 800 страница књиге, 60 посто су свједочанства случајно преживјелих жртава (Глина, Петрова гора, Ивановић јарак, Вељун… и остала стратишта).

Др. Весна Чулиновић Константиновић и др. Весна Ивановић су рекле да се диве Затезалу што је имао снаге да напише ову књигу о времену које није затрло живот на овим просторима. Иза промоције у Војнићу, услиједит ће низ промоција, Глина, Вргинмост, Топуско, Загреб, Карловац, па Србија и БиХ.

(ПОРТАЛ НОВОСТИ)

Извор: Банија Онлине

Везане вијести:

Др Ђуро Затезало: Јадовно – Комплекс усташких логора 1941 …

Радио сам свој сељачки и ковачки посао | Јадовно 1941.

Затезало демантује Туђмана: У Јадовну су усташе убили 40.000 …

Oпус пoсвeћeн гeнoциду | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: