Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Пронашли смо човека који је спасио 700 људи у Обреновцу: Запамтите Мирослава Млинара!

Датум објаве: петак, 23 маја, 2014
Величина слова: A- A+

Након што jе спасао 700 живота и упутио се ка даљем спасавању, хероj кога су Обреновчани тражили да би му се захвалили, коначно jе пронађен. Ради се о Мирославу Млинару, коjи jе тог кобног дана ризиковао своj, како би спасао туђе животе 

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/mlinar1.jpg

 

Човек за коjим jе трагало преко седамсто људи, да би му се захвалило што jе успео да им спаси животе, коначно jе пронађен! Ради се о Мирославу Млинару, коjи jе храбро учествовао у спашавању и евакуациjи људи из Обреновца.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/mlinar2.jpg

Након што jе пружио неопходну помоћ, Млинар jе морао да настави даље и да оде на другу локациjу ради помагања осталим људима чиjа jе евакуациjа траjала током поплава. Грађани Обреновца, коjи су тог дана спашени захваљуjући њему, остали су у Основноj школи ” Јефимиjа” без икаквих података о томе ко jе човек коjи им jе помогао када jе било натеже.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/mlinar3.jpg

 

Након што су послали меjл редакциjи “Телеграфа”, стигле су информациjе о томе ко jе заправо оваj хероj, коjи jе дошао 17. маjа у угрожено место и почео да помаже људима, коjи наводе да jе остао уз њих док ниjе извршена евакуациjа последњег детета.

Мирослав jе Србин из Задра, и био jе високи функционер Српске демократске странке. Поред тога, он jе воjно лице и успео jе да преживи jедан атентат, док jе три пута рањаван. За време ратова коjи су се дешавали у Југославиjи, изгубио jе jеданаест чланова породице и борио се на страни Воjске Републике Српске Краjине.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/mlinar4.jpg

 

Године 1999. године, иако jе живео у Аустралиjи, дошао jе у Србиjу када jе његову земљу напао НАТО пакт. У Београд jе стигао 1. априла, другог дана након што jе у Сиднеjу организовао демонстрациjе против НАТО бомбардовања на коjима jе учествовало више од 50.000 људи, претежно Срба. У ноћи 23. априла нашао се испред зграде РТС, када му jе изнад главе прошиштала ракета. Силина детонациjе га одбацила и повредила му ногу. Након последње ракете коjа jе погодила зграду Телевизиjе у оноj прашини и диму зачуо jе запомагање и jауке унесрећених људи, коjи су се нашли у тоj страшноj гомили армираног бетона. Ништа га, међутим ниjе спречило да први улети у порушену зграду и помогне повређенима. Попео се на рушевине и ушао у зграду.

Априла месеца 2008. године, одлуком Владе Србиjе, реномирани жири, у коме су међу осталим били: Потпредседник Владе Србиjе, Божидар Ђелић, Александар Саша Ђорђевић, Миодраг Стоjковић, Деjан Илић, Здравко Чолић, Маноjло Вукотић, Боjан Бркић и Боjана Степановић, донели су одлуку да се у знак поштовања и захвалности, због хероjског спасавања радника РТС из порушене зграде Телевизиjе и свега онога што jе урадио за српски народ, Мирославу Млинару додели српски пасош са броjем 1.

– Не радим ово због славе, повукао сам се из jавног живота давно. Отишао сам са колегама из полициjске бригаде као добровољац. Тамо jе било преко хиљаду људи. Сваки пут спасаваjући те људе очекуjем да у њима видим поглед неког од моjих наjмилиjих – изjавио jе Млинар за Телеграф.

 

Што се тиче Обреновчана коjе jе спасио, они нису одустаjали од апела за потрагом, и дали су детаљан опис и информациjе од великог значаjа, како би пронашли Млинара.

– Таj човек jе на себи имао ронилачко одело и флоресцентну оранж jакну. Био jе крупан, висок и црне косе. Док су га звали преко радио-станице ословљавали су га са “МЛИНАР”, што мислимо да jе вероватно нека шифра – навели су грађани Обреновца.

Непознати хероj jе рекао људима да jе своjу породицу оставио у Београду, како би помогао угроженима и поред имена “Млинар”, ниjе се знало много о њему. Када су стигли полицаjци, људи су питали за његово име, али ту информациjу нису могли добити.

– Полицаjци из београдске бригаде полициjе коjи су дошли да га замене рекли су нам само да jе он њихов бивши колега добровољац али нису могли да нам даjу његово име и презиме без одобрења команданта.Молимо и преклињемо да макар дознате да ли jе човек жив ако не можете да нам дате његово име и презиме да му се макар jеднога дана захвалимо за све .Он jе наш спасилац и хероj и ми маjке из школе Јефимиjа смо му захвалне до гроба! – огласиле су се захвалне маjке

На срећу свих грађана коjи су апеловали да се оваj човек пронађе, потрага jе завршена и сада знаjу да jе он добро и могу му се захвалити.

 

Извор: Телеграф
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top