Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promovisana monografija Prvog bataljona vojne policije

Datum objave: ponedeljak, 5 septembra, 2016
Objavljeno u Ostalo
Veličina slova: A- A+

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana monografija Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, autora Željka Zorića.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je održana promocija monografije Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, autora Željka Zorića
Foto: SRNA

“Osnovni razlozi za izradu ove monografije je da sva sjećanja bivših boraca saberemo na jedno mjesto i da ostanu generacijama koje dolaze poslije nas kao istina da znaju šta je to bilo u odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ne da ostane neka laž koju danas propagira muslimansko-hrvatska strana”, istakao je Zorić u obraćanju.

Zorić navodi da monografija predstavlja zbornik sjećanja preživjelih učesnika rata koja u prvom dijelu sadrži srpsko viđenje samog početka rata, raspada bivše Jugoslavije i BiH.

“Drugi dio obuhvata ratna dejstva i naše vojno-policijsko angažovanje gdje je poseban akcenat dat policijskim poslovima, jer smo se u 1993. godini prvi put susreli sa nekim novim riječima za koje nismo znali njihovo značenje kao što su profiter, donator, sponzor, ali smo vrlo brzo saznali”, istakao je Zorić.

Prema njegovim riječima, monografija u poslijeratnom dijelu obuhvata put bataljona do 2005. godine u VRS, a poseban dio je posvećen poginulim borcima ovog bataljona.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je održana promocija monografije Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, autora Željka Zorića

Zorić, koji je poslije rata bio komandant Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, a u toku rata komandir čete u istom bataljonu, rekao je da je ovaj bataljon na početku rata imao 444 pripadnika, u ratu su poginula 69 pripadnika, dok je 410 ranjenih, povrijeđenih i oboljelih.

Monografija sadrži slike, svjedočenja, statističke i istorijske podatke vezane za ratni put Prvog bataljona vojne policije Prvog krajiškog korpusa.

Promociji monografije prisustvovali su predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH brigadir Nedeljko Kopuz, ratni komandanti jedinica i generali VRS, preživjeli saborci, lider NDP-a Dragan Čavić, te javni radnici iz oblasti kulture.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top