fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promovisana knjiga „Ustaški stožer za Bosansku Krajinu“

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana knjiga „Ustaški stožer za Bosansku Krajinu: studija Milana Vukmanovića i izbor iz građe“.

 U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci večeras je promovisana knjiga "Ustaški stožer za Bosansku Krajinu: studija Milana Vukmanovića i izbor iz građe".
Promocija knjige „Ustaški stožer za
Bosansku Krajinu“ Foto: SRNA

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da ova knjiga ima veliku istorijsku vrijednost, jer je zasnovana na istorijskoj građi, činjenicama i svjedočenjima o ustaškim zločinima iz tog vremena.

„Knjiga sadrži istorijsku građu koja je zasnovana na tri izvora – zapisi sa suđenja 1947. godine ustaškom stožerniku Viktoru Gutiću i njegovim saradnicima u Banjaluci, optužnicu Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te presudu Vrhovnog suda tadašnje Narodne Republike BiH“, istakao je Stojnić.

Pomoćnik direktora Arhiva Republike Srpske Verica Stošić rekla je da knjiga Milana Vukmanovića pokazuje kako je u to vrijeme bila organizovana ustaška vlast na području Banjaluke i Bosanske Krajine.

„U to vrijeme jednostavno nije bilo moguće biti Srbin, Jevrej, Rom ili čovjek koji drugačije i normalno misli o životu“, istakla je Stošićeva.

Ona je podsjetila da je u to vrijeme ustaška vlast u Banjaluci natjerala veliki broj pravoslavaca da pređu u katolike, navodeći podatak iz arhivske građe da je samo u Banjaluci 1.213 Srba natjerano da pređe u katolike.

Stošićeva je govorila i o biografiji Milana Vukmanovića.

Saradnik u Arhivu Republike Srpske Borivoje Milošević rekao je da je ustaški stožernik Viktor Gutić u to vrijeme bio gospodar života i smrti na području Banjaluke i Bosanske Krajine.

„Gutić je, kako ga je opisao jedan od svjedoka na suđenju bio čovjek iz tame, koji se u tamu i vratio“, istakao je Milošević.

Promociji knjige prisustvovali su predstavnici Arhiva Republike Srpske, istoričari, javni radnici iz oblasti kulture i nauke.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: