Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Promocija romana “Justinin đerdan” Ljiljane Pekić-Paunović

Datum objave: sreda, 21 marta, 2012
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

Pekic Paunovic.jpg

Na oko 350 stranica knjige autorka je opisala ne samo živote svojih predaka, već i istorijske događaje, prekretnice, previranja, društveno-političke prilike i položaj žene u porodici

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” predstavio je biografski roman “Justinin đerdan” Ljiljane Pekić-Paunović iz Vukovara, novinarke u penziji.

“Ovo je priča o jednoj uglednoj baranjskoj porodici, porodici Podrumac koja je Velikom seobom Srba sa Kosova i Metohije 1690. godine stigla do udaljenih mađarskih ravnica, da bi posle decenija života u sticanju i bogatstvu, 1923. godine morala opet da napusti svoja ognjišta. Porodica Podrumac je, izložena agresivnoj mađarizaciji, posle raspada Austrougarske Monarhije odlučila da napusti svoje ognjište i preseli u deo Baranje u matičnoj državi”, napisala je u recenziji Anđelka Mihić.

Na oko 350 stranica knjige autorka je opisala ne samo živote svojih predaka, već i istorijske događaje, prekretnice, previranja, društveno-političke prilike, položaj žene u porodici i društvu te verske i narodne običaje, što knjizi daje višestruku vrednost.

Glavna junakinja je mlada i lepa Justina, siromašna devojka koja se udaje u bogatu baranjsku porodicu Podrumac i prolazi razne neprilike, neprihvaćena kao sirotica, ali vrlo snažna i stamena.

– To je knjiga o porodici moje majke i bake, ali u sudbini Podrumaca mnogi će prepoznati sebe, jer su to ovdašnji događaji, ratovi, seobe, bogaćenje, propadanje i podizanje iz pepela. Godinu dana sam radila na knjizi i uživala sam u svakoj sekundi vraćajući se svim tim dragim likovima – kaže autorka, koja je najveći deo svog životnog i radnog veka, iako odrasla u Baranji, provela u Vukovaru baveći se novinarstvom.

Bila je u velikoj dilemi da li da promeni imena likova, budući da u knjizi osim vrlina iznosi njihove mane, čak i najintimnije detalje.

– Potomci Podrumaca koji danas žive u Beogradu i Ljubljani insistirali su da se koristim pravim imenima, a da budem iskrena, i sama tako smatram. Za mene je besmisleno baviti se fikcijama i maštom kad život sam po sebi piše najlepše priče – ističe autorka, dodajući da se čovek pre ili kasnije vraća svojim korenima.

Ljiljana Pekić-Paunović odrasla je u Belom Manastiru. Diplomirala je politologiju u Beogradu, a do odlaska u penziju radila je kao srednjoškolska profesorka i novinarka. Osim ovog dela, 1991. napisala je knjigu “Predvorje pakla”. U svojoj novinarskoj karijeri radila je u Vukovaru, Novom Sadu i Beogradu, a nakon odlaska u penziju na Radio Borovu uređivala je i vodila emisije “Lavirinti” i “Stazama naših starih”.

Dragana Bošnjak

 

Izvor: novossti
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top