Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija romana “Justinin đerdan” Ljiljane Pekić-Paunović

Pekic Paunovic.jpg

Na oko 350 stranica knjige autorka je opisala ne samo živote svojih predaka, već i istorijske događaje, prekretnice, previranja, društveno-političke prilike i položaj žene u porodici

Borovski pododbor Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” predstavio je biografski roman “Justinin đerdan” Ljiljane Pekić-Paunović iz Vukovara, novinarke u penziji.

“Ovo je priča o jednoj uglednoj baranjskoj porodici, porodici Podrumac koja je Velikom seobom Srba sa Kosova i Metohije 1690. godine stigla do udaljenih mađarskih ravnica, da bi posle decenija života u sticanju i bogatstvu, 1923. godine morala opet da napusti svoja ognjišta. Porodica Podrumac je, izložena agresivnoj mađarizaciji, posle raspada Austrougarske Monarhije odlučila da napusti svoje ognjište i preseli u deo Baranje u matičnoj državi”, napisala je u recenziji Anđelka Mihić.

Na oko 350 stranica knjige autorka je opisala ne samo živote svojih predaka, već i istorijske događaje, prekretnice, previranja, društveno-političke prilike, položaj žene u porodici i društvu te verske i narodne običaje, što knjizi daje višestruku vrednost.

Glavna junakinja je mlada i lepa Justina, siromašna devojka koja se udaje u bogatu baranjsku porodicu Podrumac i prolazi razne neprilike, neprihvaćena kao sirotica, ali vrlo snažna i stamena.

– To je knjiga o porodici moje majke i bake, ali u sudbini Podrumaca mnogi će prepoznati sebe, jer su to ovdašnji događaji, ratovi, seobe, bogaćenje, propadanje i podizanje iz pepela. Godinu dana sam radila na knjizi i uživala sam u svakoj sekundi vraćajući se svim tim dragim likovima – kaže autorka, koja je najveći deo svog životnog i radnog veka, iako odrasla u Baranji, provela u Vukovaru baveći se novinarstvom.

Bila je u velikoj dilemi da li da promeni imena likova, budući da u knjizi osim vrlina iznosi njihove mane, čak i najintimnije detalje.

– Potomci Podrumaca koji danas žive u Beogradu i Ljubljani insistirali su da se koristim pravim imenima, a da budem iskrena, i sama tako smatram. Za mene je besmisleno baviti se fikcijama i maštom kad život sam po sebi piše najlepše priče – ističe autorka, dodajući da se čovek pre ili kasnije vraća svojim korenima.

Ljiljana Pekić-Paunović odrasla je u Belom Manastiru. Diplomirala je politologiju u Beogradu, a do odlaska u penziju radila je kao srednjoškolska profesorka i novinarka. Osim ovog dela, 1991. napisala je knjigu “Predvorje pakla”. U svojoj novinarskoj karijeri radila je u Vukovaru, Novom Sadu i Beogradu, a nakon odlaska u penziju na Radio Borovu uređivala je i vodila emisije “Lavirinti” i “Stazama naših starih”.

Dragana Bošnjak

 

Izvor: novossti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: