Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promocija nove knjige Mila Lompara

Datum objave: četvrtak, 17 novembra, 2016
Objavljeno u Knjige i feljtoni
Veličina slova: A- A+

U četvrtak, 17. novembra u 19 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije biće održana prva promocija nove knjige prof. dr Mila Lompara, Polihistorska istraživanja.

Najava - Milo Lompar

Polihistorska istraživanja, nova knjiga prof. dr Mila Lompara je rezultat objedinjenih istraživanja različitih fenomena iz polja književnosti, filozofije i politike koje objedinjuje jedinstven i osoben metod uglednog srpskog intelektualca.

Promocija će biti održana u četvrtak, 17 novembra u 19 časova u amfiteatru Narodne biblioteke Srbije (Skerlićeva 1, Beograd). O knjizi će govoriti:

Akademik Danilo Basta;
– Prof. dr Slobodan Antonić;
– Prof. dr Slađana Jaćimović;
– Autor.

Iz knjige:

Ponekad nailazimo na greške koje bacaju tamnu senku na opštu kulturu Latinke Perović. Tako u jednoj rečenici o Milanu Bogdanoviću dolazi do koncentracije materijalnih grešaka: „U književnoj kritici nastavio je onu orijentaciju koju je krajem XIX veka započeo Ljubomir Nenadović, a posle Prvog svetskog rata na Beogradskom univerzitetu nastavili Pavle Popović i Jovan Skerlić.“ (322) Nije tačno da je Ljubomir Nenadović iskazivao bilo kakvu kritičku orijentaciju „krajem XIX veka“, jer je bio mrtav 1895. godine, jer se uopšte nije bavio književnom kritikom i jer je takvu orijentaciju iskazivao Ljubomir Nedić. Nije tačno da je takvu orijentaciju posle Prvog svetskog rata mogao nastaviti Jovan Skerlić, jer je umro 1914. godine, pa su on i Pavle Popović na Beogradskom univerzitetu mogli ostvarivati svoje kritičke i književnoistorijske orijentacije – uostalom različite od onih koje je oblikovao Ljubomir Nedić – samo pre Prvog svetskog rata.

Ove rečenice o Milanu Bogdanoviću napisane su – kao predgovor jednoj knjizi – 2009. godine, da bi u ovom obliku – kao pogrešna tvrđenja – bile prenete u Dominantnu i neželjenu elitu. Da li je moguće da niko – u periodu od 2009 do 2015. godine – nije primetio koliko su one netačne? Ili nije bilo nikog ko bi rizikovao izvestan broj neprijatnosti i uvreda koje bi se sručile na njegovu glavu ako ukaže na njih? Čita li, uopšte, neko ono što piše Latinka Perović, proverava li neko istinitost njenih citata, ili se sve što ona saopšti prima na isti način kao što se to činilo dok je bila sekretar CK SK Srbije: idolatrijski, bez ikakve provere, sa afirmacijom njene ideološke i političke orijentacije?

Milo Lompar

(Catena Mundi)

Izvor: Stanje stvari

 

Vezane vijesti:

Miloš Milojević: Milo Lompar o otporu između bune i …

Milo Lompar o kulturnoj politici, ćirilici.. | Jadovno 1941.

Prof. dr Milo Lompar o društvenom inžinjeringu | Jadovno …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top