Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promocija knjige „NDH u Srbiji“

Datum objave: ponedeljak, 5 marta, 2018
Veličina slova: A- A+

U Beogradu, Priboju, Pljevljima ovih dana je promovisana knjiga mladog istoričara Milutina Živkovića „NDH u Srbiji – ustaški režim u Priboju, Prijepolju, Novoj Varoši i Sjenici april-septembar 1941. godine“.

Na promociji su, pored autora, govorili naučni savetnici Instituta za savremenu istoriju prof. dr Predrag Marković i dr Kosta Nikolić. Knjiga koju je izdalo Društvo istoričara Srbije deo je Živkovićevog doktorata na Filozofskom fakultetu BU „Sandžak 1941-1943.“ Domaćoj javnosti malo je poznato da se marionetska NDH, sem u delovima Vojvodine, kratko vreme „protezala“ i na jugozapadne delove Srbije, kao i Pljevlja, u crnogorskom delu Sandžaka.

Zbog geostrateškog i geopolitičkog značaja, područje Sandžaka je tokom prve ratne godine imalo izuzetnu važnost za sve sukobljene strane. „Zastupnici ideje „velike Hrvatske“ iz 19. veka, želeli su da se ova država prostire do Kosovske Mitrovice, ali oprečni stavovi Nemaca i Italijana, onemogućili su oh da ove ideje sprovedu“, objašnjava Živković u izjavi za Danas. Tokom četiri meseca koliko su Priboj, Prijepolje, Nova Varoš i Sjenica bili deo NDH, u ovim opštinama su postojale policijske snage ustaške države, a pridružile su im se i pojedine jedinice lokalne muslimanske milicije. Italijani su, međutim, osvojili ove teritorije i pripojili ih Crnoj Gori, pod njihovom kontrolom. Grupa muslimana iz Novog Pazara se početkom 1941. sastala sa Antom Pavelićem i tražila da i Novi Pazar bude deo NDH, ali se to nije desilo. Aćif efendija, komandant Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata koji je više naginjao ideji „velike Albanije“, navedenu grupu je uhapsio po njihovom povratku u Novi Pazar.

Autor: S. B.

Izvor: DANAS

Vezane vijesti:

Kako je NDH proterala 104.000 Srba | Jadovno 1941.

Holokaust u Srbiji – bezobzirna veština kroatolagarije …

U Beogradu održana konferencija „Pravni poredak Nezavisne …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top