fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija knjige “Gospar Mato Gracić nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku”

Knjiga „Gospar Mato Gracić Nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku” u izdanju izdavačke kuće „Narodna prosveta” autora Predraga Savića i Saše Nedeljkovića novi je doprinos istraživanju prošlosti Srba u Dubrovniku. Srbi rimokatolici nisu pristali da njihovu nacionalnost određuje vera.

U knjizi se prikazuje razvitak i rad srpskih društava u Dubrovniku pre i posle Prvog svetskog rata. Zahvaljujući njihovoj aktivnosti Dubrovnik je bio centar Srba u Dalmaciji. Najvažnija srpska kulturna ustanova Dubrovnika bila je Matica srpska u Dubrovniku. Od dubrovačkih društava društvo Srpska Zora bilo je centralno privredno i prosvetno društvo Srba u Dalmaciji.

Gracić je bio veleposednik i vlasnik Srpske štamparije u kojoj su štampane knjige Matice srpske i srpski list Dubrovnik. Od nacionalnog radnika i finansijera Srba u Dubrovniku do narodnog neprijatelja kome je imovina posmrtno konfiskovana od strane komunista. Rad na knjizi pomogao je predsednik Srpskog Narodnog Vijeća u Dubrovniku profesor dr. Milorad Vukanović.

Pošto je moja majka bila rođena u Gružu kod Dubrovnika kao istoričar počeo sam da izučavam prošlost Srba i srpskih društava u Dubrovniku i na Primorju. Kao član sokolskog društva Beograd Matica istraživao sam povest sokolskog pokreta. Naišao sam na ime starešine društva Srpskog sokola Dušan Silni u Dubrovniku dr. Mate Gracića. O njemu sem podataka u tadašnjoj predratnoj štampi kao o jednom od predvodnika Srba u Dubrovniku nisam znao ništa.

One podatke koje sam našao objavljivao sam u naučnim časopisima. Trudio sam se da u svojim radovima dam što više činjenica sa što manje komentara. Sa mnom je stupio u kontakt advokat Petar Savić iz Beograda koji je vodio proces rehabilitacije dr. Mata Gracića. Bio je zainteresovan za sudbinu Srba katolika u Dubrovniku.

Mate Gracić je bio starešina Srpskog sokola Dušan Silni u Dubrovniku i član uprave Srpske sokolske župe na Primorju. Sokolski pokret bio je novi način zajedničkog rada nacionalnih pregalaca kao što je bio Mate Gracić i omladine u borbi za oslobođenje i ujedinjenje.

Finansijski je pomagao rad sokolske organizacije i kao starešina društva učestvovao u sokolskim posetama Boki Kotorskoj i Cavtatu brodom radi osnivanja u tim mestima novih srpskih sokolskih društava. Sem Gracića u knjizi se prikazuje delovanje društava koje je isto tako pomagao : Dubrovačkog Srpskog Pjevačkog Društva „Sloga”, Dubrovačkog radničkog društva i Dobrotvorne Zadruge Srpkinja Dubrovkinja. Poznanstvo Gracića sa značajnim ljudima u Dubrovniku i njegove porodične veze.

Pisano je o istaknutim Dubrovčanima Milanu Rešetaru, Medu Puciću, Antunu Fabrisu i Franu Kulišiću. Istaknute su veze dr Gracića sa porodicom Job. Poseban odeljak u knjizi je Dubrovnik u borbi za oslobođenje i ujedinjenje. U knjizi su između ostalog istaknute veze Srba rimokatolika sa Karađorđevićima koje su oni smatrali oslobodiocima Dubrovnika. Kao i podizanje i rušenje spomenika kralja Petra u Dubrovniku. U okviru privredne delatnosti dr. Mate Gracića u knjizi se razmatra uvođenje i rad tramvaja u Dubrovniku.

Sa stvaranjem Banovine Hrvatske 1939. došlo je do progona Srba i Jugoslovena. Srbi su pod pritiskom HSS selili iz Dubrovnika. Mato Gracić se sklonio u Beograd. U Drugom svetskom ratu je sledio ustaški teror u Dubrovniku, pokušaj otpora Srba kroz osnivanje dubrovačka brigade Jugoslovenske vojske u Otadžbini, pa na kraju posleratni komunistički teror. Mato Gracić je posmrtno osuđen kao narodni neprijatelj i sva imovina mu je bila konfiskovana.

Unuk dr. Mata Gracića Miljenko Reljić inicirao je u proleće 1990. osnivanje inicijativnog odbora za pristupanje građana Jugoslovenskoj samostalnoj demokratskoj stranci JSDS (u to vreme jedinoj srpskoj stranci u Hrvatskoj).

Odbor je odlučio da pristupi JSDS i osnuje odbor JSDS za Dubrovnik. Odbor je odredio Miljenka Reljića za kandidata stranke na izborima za Sabor Hrvatske. Nakon dolaska HDZ na vlast Miljenko Reljić je delovao kao predsednik odbora JSDS za Dubrovnik. Svakodnevno mu je prećeno preko telefona, a kasnije usmeno na ulici, da će ga likvidirati, obesiti, da će likvidirati njegovu familiju. Odlučio je da se skloni u Beograd. Krajem avgusta 1991. neprimetno je napustio Dubrovnik.

Od prvostepenog suda u Dubrovniku osuđen je na 8 godina zatvora. Miljenko Reljić se žalio i posle mnogo vremena žalbeni sud Hrvatske je poništio presudu i odbacio optužnicu protiv njega i grupe Srba koji su bili zajedno sa njim optuženi. U knjizi se prati proces rehabilitacije dr. Mata Gracića i pokušaji restitucije njegove imovine naslednicima. Knjiga se može nabaviti u knjižarama Delfi i knjižari Dereta u Beogradu. Promocija će biti 8.maja 2019. u Beogradu u Kući Đure Jakšića u Skadarliji u 19 časova.

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

Vezane vijesti:

Gospar Mato Gracić – nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: