fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Gospar Mato Gracić – nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku

Knjiga „Gospar Mato Gracić Nastanak i nestanak Srba rimokatolika u Dubrovniku” u izdanju izdavačke kuće „Narodna prosveta” je novi pokušaj beleženja sudbine Srba u Dubrovniku na 241 strani.  Rad na knjizi pomagao je predsednik Srpskog Narodnog Vijeća profesor dr. Milorad Vukanović.

Kako je došlo do ove knjige. Slušao sam od svoje majke priče o životu njene porodice u Dubrovniku pre i posle Prvog svetskog rata. Kad sam postao istoričar počeo sam da izučavam i pišem o prošlosti srpskih društava u Dubrovniku. Uvideo sam koliko sam malo znao o Srbima u Dubrovniku.

Naišao sam na ime starešine društva Srpskog sokola Dušan Silni Mate Gracića. O njemu sem podataka u tadašnjoj predratnoj štampi kao o jednom od predvodnika Srba u Dubrovniku nisam znao ništa. One podatke koje sam imao objavljivao sam u naučnim časopisima.

Trudio sam se da u svojim radovima dam što više činjenica sa malo komentara. Sa mnom je stupio u kontakt advokat Petar Savić koji je vodio proces rehabilitacije dr. Mate Gracića.  Mate Gracić je posmrtno osuđen kao narodni neprijatelj i  sva imovina mu je bila konfiskovana. Ova knjiga posvećena je  dubrovačkim Srbima od 19 veka do 1947. kroz sudbinu njihovog predvodnika Matu Gracića. Od predvodnika i finansijera Srba u Dubrovniku do narodnog neprijatelja kome je imovina konfiskovana od strane komunista. Gracić je bio veleposednik i  vlasnik Srpske štamparije u kojoj su štampane knjige Matice srpske i list Dubrovnik.

U knjizi se prikazuje rad i razvoj  srpskih društava u Dubrovniku pre i posle Prvog svetskog rata. Srbi katolici nisu pristali da njihova nacionalna ubeđenja određuje vera. Sa njima Dubrovnik je bio centar Srba u Dalmaciji.  Društvo Srpska Zora  bilo  je centralno privredno društvo Srba u Dalmaciji. Najvažnija srpska ustanova u Dubrovniku bila je Matica srpska. Dr. Gracić je često  u svojoj štampariji besplatno štampao matičina izdanja. Mate Gracić bio je starešina Srpskog sokola Dušan Silni u Dubrovniku i član uprave Srpske sokolske župe na Primorju. Finansijski je pomagao rad sokolske organizacije i učestvovao u sokolskim posetama Boki Kotorskoj i Cavtatu radi osnivanju novih srpskih sokolskih društava.

U knjizi se prikazuje delovanje Dubrovačkog Srpskog Pjevačkog Društva „Sloga”, Dubrovačkog radničkog društva, Dobrotvorne Zadruge Srpkinja Dubrovkinja, Milan Rešetar, Medo Pucić, Antun Fabris i Frano Kulišić.  Veze dr Gracića sa porodicom Job. Poseban i važan odeljak u knjizi  je Dubrovnik u borbi za oslobođenje i ujedinjenje. U knjizi je između ostalog opisana sudbina spomenika kralja Petra u Dubrovniku.

U okviru privredne delatnosti dr. Mate Gracića u knjizi se razmatra uvođenje i rad tramvaja u Dubrovniku. Poznanstva Gracića sa značajnim ljudima u Dubrovniku i porodične veze. Sa stvaranjem Banovine Hrvatske došlo je do progona Srba i Jugoslovena. Zatim je sledio ustaški teror za vreme Drugog svetskog rata u Dubrovniku, pokušaj otpora Srba kroz osnivanje dubrovačka brigade Jugoslovenske vojske u Otadžbini, pa posleratni komunistički teror i  proces rehabilitacije dr. Mata Gracića.

Saša Nedeljković
član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

Autor: SAŠA NEDELjKOVIĆ

Izvor: SLOBODNA HERCEGOVINA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: