Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Promocija knjige “Draksenić 1941-1945.” u Beču i Lincu

Datum objave: subota, 25 februara, 2017
Objavljeno u Kozara
Veličina slova: A- A+

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će danas biti promovisana knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” Tanje Tuleković.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Organizatori promocije, koja će biti održana u crkvi Svetog Save u Beču s početkom u 19.00 časova, su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Austrije i Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina”, a djelo govori o jednom od najužasnijih ustaških zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, ustaškom pokolju u crkvi u Drakseniću 1942. godine.

U nedjelju, 26. februara, u 12.00 časova knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” biće promovisana i u Lincu, u crkvenoj sali Hrama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Promociju knjige i diskusije o temi “Genocid nad Srbima u NDH” u Lincu organizuje Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina” u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Linc, povodom obilježavanja 75 godina od pokolja u pravoslavnoj crkvi u selu Draksenić.

Knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” već je promovisana na Sajmu knjige u Banjaluci, te Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, a uvrštena je i u bibliotečki fond Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu.

Na pravoslavni Mali Božić, 14. januara 1942. godine dogodio se stravičan zločin u selu Draksenić u opštini Kozarska Dubica. Narodu je naređeno da se okupi u crkvi da bi im ustaški komandant održao govor, međutim, kako je narod počeo ulaziti u crkvu, ustaše su počele da ih ubijaju.

Tom prilikom na najmonstruozniji način ubijene su 204 osobe. Pokolj u crkvi u selu Draksenić ostao je zabilježen pod nazivom “Krvava liturgija”.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ na beogradskom …

Pozitivno prihvaćeno idejno rješenje budućeg Memorijalnog …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top