Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Promocija knjige “Draksenić 1941-1945.” u Beču i Lincu

Datum objave: subota, 25 februara, 2017
Objavljeno u Kozara
Veličina slova: A- A+

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će danas biti promovisana knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” Tanje Tuleković.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Organizatori promocije, koja će biti održana u crkvi Svetog Save u Beču s početkom u 19.00 časova, su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Austrije i Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina”, a djelo govori o jednom od najužasnijih ustaških zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, ustaškom pokolju u crkvi u Drakseniću 1942. godine.

U nedjelju, 26. februara, u 12.00 časova knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” biće promovisana i u Lincu, u crkvenoj sali Hrama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Promociju knjige i diskusije o temi “Genocid nad Srbima u NDH” u Lincu organizuje Javna ustanova “Spomen-područje Donja Gradina” u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Linc, povodom obilježavanja 75 godina od pokolja u pravoslavnoj crkvi u selu Draksenić.

Knjiga “Draksenić 1941-1945. godine” već je promovisana na Sajmu knjige u Banjaluci, te Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, a uvrštena je i u bibliotečki fond Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu.

Na pravoslavni Mali Božić, 14. januara 1942. godine dogodio se stravičan zločin u selu Draksenić u opštini Kozarska Dubica. Narodu je naređeno da se okupi u crkvi da bi im ustaški komandant održao govor, međutim, kako je narod počeo ulaziti u crkvu, ustaše su počele da ih ubijaju.

Tom prilikom na najmonstruozniji način ubijene su 204 osobe. Pokolj u crkvi u selu Draksenić ostao je zabilježen pod nazivom “Krvava liturgija”.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ na beogradskom …

Pozitivno prihvaćeno idejno rješenje budućeg Memorijalnog …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top