fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Promocija knjige „Draksenić 1941-1945.“ u Beču i Lincu

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će danas biti promovisana knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ Tanje Tuleković.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Organizatori promocije, koja će biti održana u crkvi Svetog Save u Beču s početkom u 19.00 časova, su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Austrije i Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“, a djelo govori o jednom od najužasnijih ustaških zločina nad Srbima u Drugom svjetskom ratu, ustaškom pokolju u crkvi u Drakseniću 1942. godine.

U nedjelju, 26. februara, u 12.00 časova knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ biće promovisana i u Lincu, u crkvenoj sali Hrama svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca.

Promociju knjige i diskusije o temi „Genocid nad Srbima u NDH“ u Lincu organizuje Javna ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom Linc, povodom obilježavanja 75 godina od pokolja u pravoslavnoj crkvi u selu Draksenić.

Knjiga „Draksenić 1941-1945. godine“ već je promovisana na Sajmu knjige u Banjaluci, te Međunarodnom sajmu knjige u Beogradu, a uvrštena je i u bibliotečki fond Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu.

Na pravoslavni Mali Božić, 14. januara 1942. godine dogodio se stravičan zločin u selu Draksenić u opštini Kozarska Dubica. Narodu je naređeno da se okupi u crkvi da bi im ustaški komandant održao govor, međutim, kako je narod počeo ulaziti u crkvu, ustaše su počele da ih ubijaju.

Tom prilikom na najmonstruozniji način ubijene su 204 osobe. Pokolj u crkvi u selu Draksenić ostao je zabilježen pod nazivom „Krvava liturgija“.

U okviru obilježavanja Dana kulture Republike Srpske u Austriji, u Beču će u subotu, 25. februara, biti promovisana knjiga "Draksenić 1941-1945. godine" Tanje Tuleković.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ustanova „Spomen-područje Donja Gradina“ na beogradskom …

Pozitivno prihvaćeno idejno rješenje budućeg Memorijalnog …

Pokolj u crkvi u selu Draksenić 1942. godine | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: