fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ПРОМЈЕНЕ НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ИЗ „КУХИЊЕ“ ТАЈНИХ СЛУЖБИ

Предраг Ћеранић

Предраг Ћеранић

Западни Балкан jе од великих сила одређен као полигон на коjем ће се миjењати свиjест становништва, промиjенити демографска структура, миjењати границе, а све помоћу психолошких (псиоп) и „црних“ операциjа коjе се креираjу у лабораториjама обавjештаjних служби, оциjенио jе стручњак за безбjедност Предраг Ћеранић.

„Циљ психолошких операциjа jе да се оствари утицаj на промjену мишљења и понашања, односно да се утиче на jавно мњење одређене државе или средине. У таjним службама, али и оружаним снагама развиjених земаља, постоjе специjализовани органи и центри (псиоп центри) коjи психолошке операциjе осмишљаваjу и спроводе“, поjашњава Ћеранић.

Он за „Прес Република Српска“ истиче да су за псиопе веома важни медиjи, коjе користе као инструменте за пласирање идеjа коjе су претходно осмислили, док су технике обмана, прљави трикови, дехуманизациjа и демонизациjа противника.

Ћеранић као примjер псиопа наводи пуштање дрона изнад стадиона у Београду, случаjеве обjављивања снимака и аудио материjала у Македониjи и Републици Српскоj, али и каменовање премиjера Србиjе Александра Вучића у Поточарима.

„Дрон са заставом ‘велике Албаниjе’ лансиран изнад стадиона ‘Партизана’ била jе псиоп операциjа коjом су њени креатори постигли жељени ефекат: промоциjу великоалбанске идеjе, хомогенизациjу албанског народа по основу те идеjе у свим балканским државама, понижење система безбjедности Србиjе“, наводи Ћеранић.

Према његовим риjечима, снимци телефонских разговора македонског премиjера Николе Груевског и министара у његовоj влади, коjе jе на конференциjама за новинаре презентовао лидер опозициjе Зоран Заев, такође jе била психолошка операциjа чиjа jе сврха била дестабилизациjа Владе Македониjе, што би олакшало посао терористима, накнадно откривеним и неутралисаним у Куманову.

„Када све то имате у виду, онда jе jасно да jе афера ‘Снимак’, коjом се жели дестабилизовати Република Српска, произведена у псиоп кухињи“, истиче Ћеранић.

Ћеранић напомиње да се у том погледу исто може рећи и за форензички извjештаj без заглавља, на коjем нема чак ни потписа судског вjештака за српски jезик, а коjим ових дана „нови форензичари“ настоjе да увjере jавност Српске да иза њега стоjи угледна форензичка установа, а не манипулатор коjи користи jедан од компjутерских програма доступан на интернету.

„Зато ми не можемо знати ко jе наручио и платио ‘вjештачење’, колико jе то коштало и зашто су то платили ‘приjатељи’. Информациjе ради, форензичка установа Краљевине Шведске сам одговор на питање да ли jе било манипулациjе снимком наплаћуjе 3.500 евра, а упоредна анализа гласа на снимку и провjерених аудио-узорака има посебну циjену, и она jе неколико пута већа“, наводи Ћеранић.

Ћеранић наглашава да jе због свега тога, а с обзиром на безбjедносне изазове, ризике и приjетње с коjима jе Република Српска суочена, саборност риjеч коjа jе пожељна у Народноj скупштини Српске, а не боjкот, риjеч коjом се руководе посланици коjи напуштаjу скупштинску салу док говори премиjер Српске Жељка Цвиjановић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Регрутовање вехабиjа у центру Сараjева – Jadovno 1941.

Ања Филимонова: Велика Албаниjа ће за 5 година постати …

ПРЕКО ВЕЛИКЕ ЕВРОПЕ – ДО ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ – Jadovno 1941.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: