fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PROGON SRBA 1995. PONAVLjANjE ZLA IZ 1941. GODINE

Jedan od transparenata u današnjoj Hrvatskoj

Jedan od transparenata u današnjoj Hrvatskoj


Progon Srba od 1991. do 1995. godine je ponavljanje i nastavak zla koji je srpski narod doživio u Hrvatskoj 1941. godine, a iako je Hrvatska članica EU, skoro nijedan od problema Srba nije riješen, ocijenjeno je danas na naučnom skupu „Srbi u Hrvatskoj od konstitutivnog naroda do nacionalne manjine“.

Na skupu, koji je povodom 20 godina od progona Srba iz Hrvatske u Beogradu organizovalo Udruženje Srba iz Hrvatske i Srpsko kulturno društvo „Zora“ iz Beograda, istoričari, akademici i učesnici dešavanja nastoje da ukažu na korijene tog zla.

Generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir rekao je da više od 20 izlagača nastoji da u referatima iznese činjenice i „pokaže domaćoj i svjetskoj javnosti šta se sve dogodilo sa srpskim narodom za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine“.

Radovi se odnose na period, počevši od srednjeg vijeka, preko dešavanja u 19. i na početku 20. vijeka, a posebno u Prvom i Drugom svjetskom ratu i poratnom periodu, te za vrijeme građanskog rata od 1991. do 1995. godine.

„Ima više referata koji se odnose na Drugi svjetski rat, jer nažalost 1991. godina bila je preslikana 1941. godina. Sve ono što se Srbima počelo dešavati 1941. ponovilo se određenom politikom 1991. godine“, rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, da bi spriječili ponavljanje iz 1941. godine, Srbi su morali da se zaštite, pa je nastala je Republika Srpska Krajina, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

„Nažalost UNPROFOR nije ispunio svoj zadatak, zato je došlo do niza agresija na Republiku Srpsku Krajinu od 1992. pa zaključno sa „Bljeskom“ 1. i 2. maja 1995. i „Olujom“ 4. avgusta 1995. godine kada je sa tog prostora prognano gotovo svo stanovništvo koje je tamo vijekovima živjelo“, rekao je Budimir.

Kao plod naučnog skupa biće štampan zbornik, a njegova promocija biće organizovana od maja pa do kraja ove godine u više gradova Srbije i Republike Srpske, među kojima i u Banjaluci i Prijedoru.

U zborniku će biti objavljeni radovi naučnika među kojima su i akademik Vasilije Krestić, Kosta Čavoški, profesor iz Zagreba Svetozar Livada, doktor Nikola Žutić, Momčilo Diklić iz Instituta za evropske studije u Beogradu, niz radova mlađih naučnika – prognanih Krajišnika koji sada rade u naučnim institucijama Srbije, ali i radovi nekih od učesnika događaja 90-tih godina kao što je general Mirko Bjelanović.

„Namjera je da čitave ove godine promovisanjem zbornika podsjećamo domaću i svjetsku javnost na 20 godina od progona Srba iz Hrvatske 1995. godine, a glavna manifestacija planirana je za 30. maj kod manastira Krušedol na Fruškoj Gori“, rekao je Budimir.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

BUDIMIR: NAUKA DA SPRIJEČI FALSIFIKOVANjE ISTORIJE

Zabrana parastosa u Glini, nastavak NDH politike

Budimir: Srbi se odriču vjere i nacionalnog identiteta

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: